Euro 37,19
Dolar 34,27
Sterlin 44,74
Altın 2.979

Fed'in oyun planı ne?

Fed faiz açıklaması beklentiler doğrultusunda 25 baz puan geldi. Peki Fed bundan sonra ne yapmayı planlıyor, beklentileri ve faaliyetleri ne doğrultuda?

Resim sK9Srcspnz
Google News

Fed'in oyun planı ne?

Fed faiz açıklaması beklentiler doğrultusunda 25 baz puan geldi. Peki Fed bundan sonra ne yapmayı planlıyor, beklentileri ve faaliyetleri ne doğrultuda?

Piyasaların yakından takip ettiği Fed kararının açıklanmasının ardından Jeremy Powell'ın şahin açıklamalarıyla piyasalarda volatilite arttı. Kripto para piyasaları açıklamadan olumsuz etkilendiği görünse de ons altın açıklama saatinden itibaren yükselişe başladığı fark ediliyor. Bu gelişmeler yatırımcıların hâlâ riskli yatırım araçlarına karşın güvenli liman olarak gördükleri emtialara kaçtıkları görülmekte. 

Powell'ın yaptığı açıklamaların satır araları ve detaylarını içeren haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Peki Fed ne planlıyor, geleceğe dair beklentileri ne?

Fed'in planlarını anlamak için önce ekonomik verilerin ne doğrultuda geldiğini ve yöneticilerin ne yönde hareket edeceğini anlamak gerekir. İşte o veriler...

ABD GSYİH

Tabloya bakıldığında ABD gayrisafi yurt içi hasıla verilerine bakıldığında değerlerin covid-19 öncesinde stabil bir görüntü sergilerken covid-19 pandemisinin patlak vermesiyle değerlerde agresif bir düşüş, ardından parasal genişlemeyle tehlikeli bir yükseliş yaşadığı görülmekte. Fed üyelerinin beklentisi ise özellikle 2023 ve 2024 yılında dağınık bir görüntü sergilemesine rağmen 2025 ve ilerisi için beklentilerinde daha istikrarlı bir görüntü sergilemekte. 

gsyih

İşsizlik verisinde yükseliş bekleniyor

İşsizlik verileri bize FED FOMC çoğunluğunun 2023 için %4.6 2024 için %4.5 beklediğini gösteriyor. Bu yaklaşık 1.6 milyon Amerikalı'nın daha işsiz kalacağı anlamına geliyor. 

işsizlik

Enflasyon

Enflasyon beklentilerine baktığımızda %2 hedefine 2025 yılına doğru kademeli bir gerileme bekledikleri görülmekte. Bu bize aceleci davranmadan %2 hedeflerine sağdık olduklarını gösteriyor. Bu doğrultuda Fed'in faizi pivot seviyeye yükselttikten sonra beklenenden uzun süre o seviyelerde tutabileceği düşünülüyor.

enflasyon-2

2023'te faiz düşüşü beklenmiyor

Aşağıdaki tablo Fed üyelerinin yıllara göre faiz beklentisini göstermekte. 2023 yılı için üyelerin faiz beklentisi 4.75-5.75 puan olmasını beklerken 2024 için genel beklenti faizin 3.75-4.25 puan olması yönünde. 2025 yılı için beklentiler geniş bir aralığa yayılmış olsa da çoğunluk 2.50-3.25 puan aralığında faiz bekliyor. Verilere bakılacak olursa Fed'in agresif faiz arttırmak yerine ılımlı bir yükeliş yapıp faiz puanını uzun bir süre en yüksek seviyede tutmayı planladığı görülüyor.

a

Enflasyonla Mücadele

Aşağıdaki görsel FOMC'nin 7 üyesinin enflasyonla mücadele konusunda mesafe kat ettiklerini düşündüklerini göstermekte. Bu doğrultuda Fed'in 2 Mayıs tarihinde faiz arttırmama ihtimalinin kuvvetlendiği düşünülebilir.

1

Son olarak bu verilerin mevcut gelişmeler ışığında gelişip, ilerleyen zamanlarda değişen ekonomik verilere göre alınan kararların ve yöneticilerin düşüncelerinin değişebileceğini unutmamak gerekir. 

Referanslar

1. https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/2023-03-mpr-part3.htm

2. https://www.bls.gov/news.release/pdf/empsit.pdf

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<