Euro 37,22
Dolar 34,29
Sterlin 44,78
Altın 2.990

Çelik Sektörünü Sert Bir Kış mı Bekliyor? EREGL, KRDMD, ISDMR Ne Olacak?

Ekonomik durgunluk bütün dünyada bir tehdit. Özellikle çelik sektöründe önümüzdeki günlerde beklenen durgunluk peki EREGL ne olacak sorularını akıllara getirdi.

Resim FijkZSWvHa
Google News

Çelik sektörü bu kış zorlanacak beklentisi piyasaları sasıyor.

China Baowu Steel Group Başkanı Hu Wangming, şirketin yarıyıl toplantısında 2008 ve 2015'teki büyük travmalardan daha kötü bir zorluk konusunda uyararak çalışanlara, “Çin’in çelik sektöründeki koşullar beklediğimizden daha uzun, daha soğuk ve daha dayanılması zor olacak; sert bir kış bizi bekliyor” dedi.

Küresel yatırımcılar, Fed'in faiz indirimlerine doğru ilerlediği ABD'de bir durgunluk olasılığını düşünürken Çin'in zorluk içindeki ekonomisine de odaklanmış durumda. Çelik de dahil olmak üzere emtialar için Baowu'nun uyarısı, talep ve fiyatlara yönelik risklerin yanı sıra, endüstrinin iki numarası olan ArcelorMittal'ın Çin'den gelen ihracatta ‘agresif bir artış' olarak adlandırdığı şeyin de altını çiziyor.

Çin’den gelen ihracat dalgası

Dünyanın en büyüğü olan Çin çelik endüstrisi, uzun süredir devam eden emlak gerilemesinin sona erme belirtisi göstermemesi ve fabrika faaliyetlerinin durgun kalmasıyla birden fazla uyarı işareti veriyor. Baowu tek başına dünya çeliğinin yaklaşık yüzde 7'sini üretiyor ve yorumları başta Asya olmak üzere tüm dünya çelik piyasasının ruh halini ölçmek için yakından takip ediliyor.

Hu’nun çarpıcı mesajı, genellikle ticaret önlemlerini zorlayarak Çin'den gelen yeni bir ihracat dalgasıyla boğuşan Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki rakipler için muhtemelen bir endişe kaynağı anlamına gelme potansiyeli taşıyor. Çin'den gelen sevkiyatlar, üreticiler yerel bir yavaşlamayı telafi etmek için çabalarken bu yıl yaklaşık 100 milyon tona, yani 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşma yolunda ilerliyor.

Öte yandan, Alman çelik devi ThyssenKrupp, Çarşamba günü kazançlarda büyük bir düşüş bildirerek sektörün zorluklarını vurguladı. Bu ayın başlarında ArcelorMittal, Çin'in artan ihracatının küresel pazarı ‘sürdürülemez’ bir duruma soktuğunu söyledi.

Singapur'daki demir cevheri vadeli işlemleri yüzde 3,4'e kadar düşerek ton başına 95,20 dolar seviyesine geriledi ve bu geçen yılın Mayıs ayından bu yana en düşük seviye oldu. Çelik piyasalarındaki düşüş daha da belirgindi ve Şanghay'daki inşaat demiri vadeli işlemleri yüzde 4'ten fazla düşerek 2017'den bu yana en ucuz seviyeye geriledi. Gelirinin çoğunu Çin'e demir cevheri satarak elde eden BHP, yaklaşık yüzde 3 oranında düştü.

Nakit, kârdan daha önemli

Çin'in çelik endüstrisi, 2008-2009 Küresel Finans Krizi sırasında ve ardından 2015-2016'da yıkıcı düşüşler yaşadı. Her iki durumda da krizler nihayetinde büyük teşviklerle çözüldü; bu, Başkan Xi Jinping'in ekonomiyi yeniden şekillendirmeye çalıştığı 2024 yılında ise daha uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Baowu, mevcut düşüşün nedenleri hakkında fazla bir şey söylemedi ve çalışanların nasıl tepki vermesi gerektiğine odaklandı: “Nakiti koruyarak ve riskleri en aza indirerek.”

Baowu’dan yapılan açıklamada, “Her düzeydeki finans departmanları şirketin finansmanının güvenliğine daha fazla dikkat etmeli” ifadesine yer verildi ve gecikmiş ödemeler ve sahte işlemlerin tespiti de dahil olmak üzere kontrollerin güçlendirilmesi gerektiği belirtilerek “Uzun ve sert kışı başarıyla atlatma sürecinde, nakit kârdan daha önemlidir” denildi.

Borsamızın çelik sektörü hisseleri bu durgunluktan nasıl etkilenecek. ArceloMittal, EREGL hissesinde satış yaptığı dönem hissenin aylarca durgun günler geçirdiğine şahit olduk.

Özellikle bizim borsamızın lokomotifi konumunda olan demir çelik hisselerinde yaşanabilecek bu olası durgunluk, diğer hisseleri de etkileyecektir.

EREGL 1 Yıllık Grafiği:

KRDMD 1 Yıllık Grafiği:

ISDMR 1 Yıllık Grafiği:

Not: Bu rapor sadece bilgilendirme amaçlı olup, yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım kararları öncesinde kendi araştırmalarınızı yapmanız ve profesyonel danışmanlık almanız önerilir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<