Kripto Paralar

DeFi nedir? DeFi dünyası ne kadar güvenilir? Yeni sektörler mi geliştiriliyor?

DeFi nedir? DeFi dünyası ne kadar güvenilir? Yeni sektörler mi geliştiriliyor? Finans dünyasının geleciği olan Merkezi Olmayan Finans borsası ne kadar güvenilir?

DeFi nedir? DeFi dünyası ne kadar güvenilir? Yeni sektörler mi geliştiriliyor? Finans dünyasının geleciği olan Merkezi Olmayan Finans borsası ne kadar güvenilir?

DeFi nedir? DeFi dünyası ne kadar güvenilir? Yeni sektörler mi geliştiriliyor?

DeFi Nedir?

DeFi, merkeziyetsiz (decentralized) ve finans (finance) kelimelerinden oluşan merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel addır. DeFi hiçbir merkez veya otoriteye bağlı olmayan finansal yapılara verilen addır.

Finansal aracılara gerek kalmadan kripto para birimi veya blok zincirindeki çeşitli finansal uygulamaların gerçekleştirilebileceği borsalardır. Bitcoin ve Ethereum gibi belli merkezleri ve karar otoritesi olmayan coinler birer Defi örneğidir. DeFi sistemlerinin tamamında bir neden - sonuç ilişkisi olmalıdır. Yapılabilecek işlemler bellidir ve hangi şartlarda hangi işlemlerin yapılacağı nettir. Bu nedenle DeFi sistemlerinde Akıllı sözleşmeler, merkezsiz uygulamalar ve konsensüs protokolleri önemli yer tutuyor.

Akıllı sözleşmeler yazabilen bir programlama dili sunan ilk blok zinciri ağı olan Ethereum, merkeziyetsiz finans konusunda önemli bir avantaj elde etti. Sektördeki ilki başlatan, blockchain teknolojisinin Bitcoin’in ötesindeki potansiyelini keşfetmekle ilgilenen birçok geliştirici, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra ağ üzerinde deneyler yapmaya başladı. Nisan 2021 itibariyle, DeFi Prime toplam 251 DeFi projesi bildirdi. Bu sayının 215'i Ethereum’a dayanıyor. Bu da %86'lık bir yüzdeye tekabül ediyor. Fakat ekosistem sadece Ethereum’la sınırlı değil. DeFi sektörünün önü alınamaz gelişiminin ardında onlarca yeni nesil proje yer alıyor.

DeFi borsaları sadece coinlerle sınırlı değil!

DeFi borsaları deyince genelde akıllara coin borsaları geliyor olsa da sadece bunlarla sınırlı değil. Karar otoritesine ihtiyaç duyulmadan belli bir sistemin oluşturduğu bir algoritma üzerinden gerçekleştirilmesi, kendini yönetebilen başka sektörler de bu işin içinde. Bunlara arasında kredi alma, kredi verme, merkeziyetsiz borsa, sigorta, alışveriş, pazaryeri ve benzerlerini sayabiliriz. DeFi ağlarına bağlı milyonlarca cihaz ile belli bir formül üzerinden işlem gerçekleştiriyor.

DeFi Decentralized Finance

DeFi sistemi ne kadar güvenli?

DeFi birçok yönüyle geleneksel finans anlayışını kökten değiştirecektir. Bu değişimin henüz başında olunması bu sistemin bazı alanlarında hala açık yerlerin olmasına neden olmaktadır. DeFi sistemlerinin şu an eksik olabilecek yönler bulunmaktadır. Dünyanın tamamında kullanılabilir olmayı amaçlasa da şu an için DeFi kullanan kişi sayısı çok azdır. Bu kadar çok işlemin bir şekilde veri olarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu verilerin muhafazası için yeterli bir altyapısı bulunmamaktadır.

DeFi sistemi dolandırıcılığa açık bir sektör halinde olabilir. Bunun için altyapı çalışmalarına devam edilmesi gerekmekte. Şimdiye kadar 152 milyar dolara ulaşan DeFi türlerinin güvenlik açıklarından kaynaklanan kayıplar, 2020'de 12 milyar doları buldu.   Bunun 10,5 milyarlık kısmı dolandırıcılık ve hırsızlık vakalarından kaynaklandı.

Türkiye’de Thodex'in ardından Vebitcoin, SmartTrade Coin, DogeCoin Mining ve Bitrota olmak üzere 5 kripto para şirketinin adının karıştığı dolandırıcılık soruşturmaları sürerken, cüzdanların çalınması gündemde.

 Can Azizoğlu, “Soğuk cüzdan, varlıklar için kontrolü tamamen yatırımcıya bırakan güvenli bir alan oluşturuyor. Güçlü bir bağışıklık sistemiyle varlıkların çalınması ya da yatırımcı bilgilerinin elde edilmesi için geliştirilen virüslere karşı geçit vermiyor. Varlıklar için anahtarının sadece yatırımcısında olduğu bir güvenlik duvarı oluşturuyor” diyerek soğuk cüzdan kullanımının bu tarz dolandırıcılıkların önüne geçeceğini belirtiyor.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-179011185-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }