Merkez Bankası Faizi Açıkladı! Oran Sabit Kaldı! Merkez Bankası Faizi Açıkladı! Oran Sabit Kaldı!

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisindeki sıkılaşma, büyüme ivmesinin yavaşlamasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte yıllık büyüme %2,5 seviyesinde gerçekleşti. Çeyreklik bazda ise %0,1'lik sınırlı bir büyüme görüldü.

Önceki çeyrekte yıllık büyüme %5,3 olarak kaydedilmişti. Ankete katılan ekonomistlerin beklentisi, ekonominin ikinci çeyrekte %2,95 büyümesi yönündeydi. Çeyreklik bazda ise ankette %0,6'lık bir daralma öngörülmüştü.

Tüketimde Yavaşlama

Yılın ilk çeyreğinde büyümeyi destekleyen tüketim, ikinci çeyrekte daha sınırlı bir katkı sağladı.

TÜİK verilerine göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yıllık %1,6 arttı. Bu artışla birlikte, iç tüketimde 2020 yılındaki salgından bu yana en düşük büyüme performansı kaydedildi.

Kamu harcamaları ise ikinci çeyrekte %0,7 oranında arttı.

Dış talep açısından bakıldığında, ihracat büyümesi neredeyse sıfır seviyesinde kalırken, ithalat tüketimle paralel olarak %5,7 geriledi.

Stoklarda ise ikinci çeyrekte %0,5'lik bir artış görüldü.

Ana gruplar incelendiğinde, tüketim tarafındaki yavaşlamaya rağmen, büyümeye en yüksek katkı yine tüketimden geldi. Hanehalkı tüketimi, %2,5'lik büyümeye 1,3 puan katkı sağladı. Net ihracat da bu dönemde 1,3 puanlık katkı sundu. Kamu harcamaları ve yatırımların katkısı 0,1'er puanda kalırken, stoklar büyümeden 0,2 puan eksiltti.

Editör: Yusuf Emin Güney