Yatırımcı sayısı yarım milyona yakın artan borsada önemli adımlar atıldı. Sosyal medya üzerinden yapılan manipülasyonun cezası arttı. Halka açıklık oranı düşük şirketler uyarıldı, pazar yapısı sadeleşti.

Borsa İstanbul pay piyasasında 1 Ekim itibariyle geçerli olacak yeni dönemde halka açıklık oranı %5’in altındaki şirketlere bu oranı %5’in üzerine çıkarmaları için 1 Ocak 2021’e kadar süre tanındı. Yüzde 5’in üzerine çıkarılmazsa paylar Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem görecekler.

Halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan ancak sert fiyat hareketleriyle piyasa değeri açısından zirveye giden QNB Finansbank ve Kent Gıda değişim yaşaması gereken şirketler arasında öne çıkıyor.

Halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan şirketler

Gayrimenkul Şirketi Düşüyor! Paranızı Yarıdan Fazla Düşürdü! Gayrimenkul Şirketi Düşüyor! Paranızı Yarıdan Fazla Düşürdü!

DÜŞÜK HALKA AÇIKLIĞA SÜRE

Sağlıklı fiyat oluşumu açısından önemli bir kriter olan fiili dolaşım oranı yüzde 5'in altındaki şirketlere bu oranı yüzde 5'in üzerine çıkarmaları için 1 Ocak 2021'e kadar süre verildi. Şirketler bu tarihe halka açıklığı artırmazsa payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nda işlem görmeye devam edecek. Fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri 750 milyon liradan büyük ve likidite kriterinde bir seviyeyi tutturan paylar diğer tüm kriterlere bakılmaksızın Yıldız Pazar'da işlem görecek. Fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri 30 milyon liradan büyük ve temettü getirisi yüzde 10'dan büyük Alt Pazar payları Ana Pazar'a yükseltilecek. Borsada işlem görecek şirketler için aranan kota alma şartlarından halka arz edilen payların asgari piyasa değeri şartı, Yıldız Pazar için 150 milyon TL'den 200 milyon TL'ye yükseltilirken, Ana Pazar için aranan şart 50 milyon TL olarak bırakıldı.

Sabancı Holding CarrefourSA için duyurusunu yaptı.

Sabancı Holding #SAHOL 2,5 milyon lira CRFSA hissesi payı satacak ve CarrefourSA’nın halka açıklık oranını %5’e yükseltmeyi planlıyor. Bu hareket sonrası hisse’nin alt pazardan çıkması hedefleniyor.

Konu ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Piyasa Öncesi İşlem Platformu Nedir?

Piyasa öncesi işletim platformundaki hisselerde açığa satış, brüt takas uygulaması, devre kesici gibi uygulamalar yok. Fiyat marjı maksimum yüzde 10 (önceden bu marj serbestti. Örneğin 2012 senesinde bu uygulamaya ilk geçildiği zamanlarda Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme AŞ (OSTİM) 3 lira seviyesinden işleme açıldı ve 15 lira görerek 20 günde yüzde 400 prim yaptı. Yine benzer 2 lira seviyesinden satışa sunulan Halk Sigorta (HALKS) ise 4.90 lira oldu. İki hisse de günlük bazda yüzde 60 a yakın prim yaptı.).

Piyasa öncesi işletim platformundaki hisseler günde 5 kez tek fiyat uygulamasına tabi. Yani sürekli işleme de tabi değildir. İstediğiniz saatte alıp satamıyorsunuz. Günde içinde belirli saatlerde alım satım işlemi yapabildiğiniz zaman dilimleri var.

Editör: Borsa Metre