Bünyasında bulundurduğu 7 trilyon doları aşan müşteri varlığı 2 milyondan fazla emeklilik hesabı ve 33 milyonu aşan brokerlık hesabıyla ABD'nin en büyük 8. bankası ve finansal kuruluşu olan Charles Schwab'ın likidite sorunuyla karşı karşıya olduğu söylenmekte.

Türkiye Bankacılık Sektörünün Finansal Raporu! Türkiye Bankacılık Sektörünün Finansal Raporu!

Görece küçük çaplı bankaların iflas açıklamalarının ardından ülkelerin en büyük bankalarına yönelen yatırımcıların Deutsche Bank ve Charles Schwab'ın yaşadığı likidite sorunlarından sonra kafası karışmış durumda.

Teoride bankalar sahip olduğunun %51'inden fazlasını uzun vadede borç verip faiz kazanma üzerine kurulu bir planlama yapması, ardından Fed'in beklenmeyen agresif faiz artış yoluna gittiği dönemlerde likidite sorunu yaşadığı görülebilir. Peki Bankaları iflastan kurtarmak için yapılması gerekenler neler?

Bankaları rahatlatmanın en bariz ve kolay yolu faizleri indirmek ancak Fed'in bu konuda eli kolu bağlanmış durumda. ABD özelinde ve dünyada içinde bulunduğumuz bu enflasyonist ortam, Fed'in bankacılık krizini devam ettirmek pahasına faiz indirmeme konusunda ısrarcı olacağı düşünülüyor. Ancak Fed'de bu konuda köşeye sıkışmış konumda. Zira faiz arttırma konusunda yavaşlama planladıklarını geçtiğimiz günlerde raporlarıyla sunmuştuk. 

İlgili raporlara ve haberimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki görselde Fed'in faiz oranıyla (mavi) 2 yıllık devlet tahvil oranlarıyla 10 yıllık tahvil arasındaki farkın terse çevrilmiş hâli (kırmızı) gösterilmekte. Grafikler arasındaki korelasyon gözle görülür nitelikte ve faiz arttırmanın etkisiyle  2 yıllık ve 10 yıllık devlet tahvillerinin arasındaki farkın açılması ise piyasaları gözlerken takip edilmesi gereken bir diğer indikatör. Ancak görüldüğü üzere bu metrik de piyasaların zor zamanlardan geçtiğinin ve geçeceğinin habercisi.

İşte bahsi geçen grafik:

                         aa

Referanslar

1. https://www.businesswire.com/news/home/20230118005347/en/Schwab-Reports-Record-Full-year-Earnings-Per-Share

Editör: Erdem Yeşilyurt