2020'de Dünyada spor hisseleri düştü, Türkiye'de yükseldi, Hisselerin detaylı incelemeleri

Borsa İstanbul yıl içerisinde salgının da etkisi ile son yılların en düşük ve en yüksek seviyelerini gördü. Yatırımcı sayısı geçen yıla göre neredeyse 2 Katına ulaş...

27 Aralık 2020 Pazar 18:42

Borsa İstanbul yıl içerisinde salgının da etkisi ile son yılların en düşük ve en yüksek seviyelerini gördü. Yatırımcı sayısı geçen yıla göre neredeyse 2 Katına ulaşarak 1.5 Milyon kişiye ulaştı! Yıl içerisinde Spor hisselerinin performansı ne oldu?

Borsa İstanbul sektörel endekslerinden biri olan Xspor endeksi yıl içerisinde en düşük 292 seviyesinde en yüksek ise 1,336 seviyesinde işlem gördü. Aradaki değişim oranı ise tam %357. Dünyada benzer örneği olmayan yükselişlerin sebebi açıklanamıyor. Virüsün etkisi ile seyirci geliri, reklam geliri, sponsor geliri gibi bir çok gelir kalemi kaybeden klüpler finansal raporlarına rağmen yükseliş gerçekleştirdi.

Dünyada durum Türkiye'ye göre biraz daha farklı. Dünyanın önde gelen 6 futbol kulübü, hisse senedi piyasalarında yatırımcısına 2020 yılında kaybettirdi. Sektörde Kovid-19 salgını nedeniyle liglere ara verilmesinin büyük gelir kayıpları oluşturacağına ve yıl genelinin zararla kapatılacağına dair öngörüler, kulüplerin hisse performansını olumsuz etkiledi.

Büyük futbol kulüplerinin hisse performansları aşağıda tablo olarak listelenmiştir.

Futbol şirketlerinin hisse performansları

Analistlere göre, Kovid-19 haricinde, yeşil sahalarda sergilenen kötü performans ve kendi ülkelerinde çıkan bir takım iddialar, kulüplerin hisse senedi piyasalarındaki performanslarını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı.

4 Büyüklerde durum nasıl?

Dört büyüklerin borçları her geçen sezon katlanarak artıyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un toplam borcu son sekiz yılda yüzde 534 oranında artış gösterdi. Fenerbahçe'nin 5,2 , Beşiktaş'ın 3,33, Galatasaray'ın 3,3 ve Trabzonspor'un 1,25 milyar liralık borcu bulunuyor.

Son yıllarda Avrupa Kupalarına katılımın azalması, ülke puanının gerilemesi, Yayıncı kuruluşlar ile yaşanan krizlere rağmen Yerli kulüplerin hisse fiyatları 2020 yılı içerisinde neredeyse ikiye katlandı. 4 Büyük futbol klübünün yıl içerisinde gerçekleştirdikleri performans aşağıda tablo halinde verilmiştir.

Türk kulüplerinin hisse performansları

Son günlerde Beşiktaş Futbol kulübünün galibiyetleri sonrası bir ay içerisinde %46 yükselen hisse 3 Yıl önceki fiyatına göre sadece %15 artış göstermiş durumda.

Rahim AK'a göre Borsa İstanbul’da şirketlerin bilançoları ve hisse senetlerinin hareketleri neredeyse birbirine zıt hareket eder hale geldi. Yani zarar eden şirketin hissesi yükselirken kar eden şirketin hissesi ya düşüyor veya yükselemiyor. Rakamlar borsada oluşan tersliği öyle güzel ortaya koyuyor ki başka bir uyarı yapmaya, söz söylemeye gerek de kalmıyor.

Türk Futbolunun geleceği ne durumda?

Lig Radyo ve NutSpor'da spor yorumculuğu yapan Semih Durası'ya göre yeni çıkacak olan Spor Yasası büyük önem arz ediyor. Semih Durası Türk futbolunun geleceği için aşağıdaki görüşleri Para Ajansı ile paylaştı.

Süper Lig takımlarının sürdürülebilir olmayan borçlarının her geçen gün arttığına tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda Euro üzerinden borçlanan ve bu borçlarını Türk lirasına çeviremeyen kulüplerin her geçen gün borçlarının arttığını görüyoruz. Kulüpleri borçlandırmaya yönelik olan bu yöneticilik anlayışlarının kulüplerin en büyük düşmanı olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir ve kur hareketliliğini de baz aldığımızda ülke futbolunun lokomotifleri için işler hiç iyi bir noktaya gitmemektedir. Bankalar Birliği anlaşması neticesinde kulüplerin gelirlerinin büyük kısmı bankalara giderken, başkanlar “kasaya 1 kuruş gelir sokamıyoruz” derken, yönetimlerin silkelenip büyük resmi görmesi gerekmektedir.

Sadece “4 büyükler” olarak nitelendirdiğimiz Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un güncel borcu 13.1 Milyar Lira. MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın katkılarıyla hazırlanan spor yasasının borçların azalmasında önem arz ettiğine inanıyorum. Yasa kabul edildiği takdirde kulüp başkanları ve yöneticileri fazla borçlanmalardan sorumlu olacaklar. Kendi holdinglerinde 1 kuruşun boşa gitmemesi için çabalayan, kar etmeye odaklanan bu kişiler, artık kulüplerde de zarar etmemek için çabalayacaklar. Kulübün menfaatini düşünecekler. Bu yasayı ve kulüplerin bankalar birliği ile yaptığı anlaşmayı düşündüğümüzde kulüplerin “batık” durumu bir nebze düzeltilecektir. Bırakılacak mirasların aydınlık olması için önümüzdeki 10 yıl kemerleri sıkmak zorundayız aksi takdirde sürekli zarar eden bu şirketlerin yok olmaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Trabzonspor'un SPK'ya yaptığı Bedelli Sermaye Artırımı onaylanmıştı.