TSKB'de 2 yatırımcıya "6 Ay" Brüt takas tedbiri getirildi!

Geçtiğimiz günlerde Volatilitesini kaybeden hisselerden TSKB'ye Borsa İstanbul tarafından Brüt takas tedbiri getirildi.

TSKB'de 2 yatırımcıya

24 Aralık 2020 Perşembe 19:01

Geçtiğimiz günlerde Volatilitesini kaybeden hisselerden TSKB'ye Borsa İstanbul tarafından Brüt takas tedbiri getirildi.

Yıl içerisinde %100'den fazla değişim gösteren TSKB Hissesi Cem Okullu'nun paylarını alma ve satma süreçleri sonrası sert hareketlere imza atmıştı.

Günü 1,92TL Fiyattan açan TSKB gün içerisinde %2,63 düşüş ile 1,85 TL fiyattan kapanış gerçekleştirdi.

TSKB Altın Madeni Açıklaması gelmişti

24.12.2020 09:17 tarihli KAP bildirisine göre, TSKB (Türkiye Sinai Kalkınma Bankası) altın madeni projesiyle ortaklık kurduğuna dair haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

Açıklamanın tamamı aşağıda yer almaktadır:

“Bankamızın bir altın madeni projesiyle ilgili olarak ortaklık kurduğuna ilişkin bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında çıkan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır ve asılsızdır. Bankamız ile ilgili haberlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu‘ndan ve Bankamıza ait mecralardan takip edilmesini önemle rica ederiz. Bu açıklama; Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’nin(II-15.1) 9. Maddesi çerçevesinde yapılmıştır. “

Borsa İstanbul tarafından KAP'a yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi.

Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. maddesi çerçevesinde, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E) payının piyasasında Yönerge'nin 6. maddesinde  belirtilen emir ve işlemleri nedeniyle aşağıda adı belirtilen yatırımcılar hakkında Borsamız Pay Piyasası'ndaki emir ve işlemlerine yönelik olarak 25/12/2020 tarihinden itibaren 6 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" önleyici tedbirleri uygulanacaktır.

 Yatırımcı Adı ve Soyadı  MKK Sicil Numarası 
 Hüseyin YÜCEL  13182545 
 Didem YÜCEL  13137646

Borsa İstanbul Tarafından KAP'a yapılan bildirim

Brüt Takas Nedir?

Brüt takas nedir; SPK ‘nın Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. işbirliğiyle, yatırımcıları korumaya yönelik çalışmalar kapsamında, hisse senedinin takasında netleştirmenin kaldırılması kararı alarak uyguladığı bir çeşit tedbir niteliğindeki işleme verilen isimdir.

Brüt takas hisseleri alabilmeniz için üzerinden 2 gün (T+2) geçmiş nakit paranızın olması gerekir. Yani bugün ya da dün boşa çıkılan nakit ile brüt takas hissesini alamazsınız.

Brüt takasa giren hisselerde aynı gün içinde alım yaptıysanız satım işlemi yapılamaz. Bir sonraki işlem gününde işlem yapabilirsiniz.

Brüt takastaki hisselerde işlem yapılmak istenirse; alım yapmak isteyen yatırımcılar yatırım hesaplarında alım tutarı kadar nakit bulundurmak zorunda iken, satım yapmak isteyen yatırımcılar satış miktarını karşılayacak sayıda hisse senedini portföyde bulundurmak zorundadır.

Brüt takasta olan hisselerde kredili satın alma işlemi yapılamaz. Yani borç ile brüt takas hissesinde işlem yapılamaz.

Alacağınız tutar kadar nakit paranızın işlem anında hesabınızda olması gerekmektedir.