7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı

7 şirketten dev dönüşüm kararı! KAP’da yapılan açıklamada 7 şirketin hisselerinin dönüşüm kararı bildirildi! Detaylar ve hisseler haberimizin içinde! ...

21 Haziran 2022 Salı 16:53

7 şirketten dev dönüşüm kararı! KAP’da yapılan açıklamada 7 şirketin hisselerinin dönüşüm kararı bildirildi! Detaylar ve hisseler haberimizin içinde!

7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı

AKBANK T.A.Ş. , BERA HOLDİNG , PAPİLON SAVUNMA TEKNOLOJİ VE TİCARET A.Ş. , SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş. , TÜRK HAVA YOLLARI A.O , TEKFEN HOLDİNG A.Ş. , YİBİTAŞ YOZGAT İŞÇİ BİRLİĞİ İNŞAAT MALZEMELERİ TİCARET VE SANAYİ A.Ş.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun VII-128.1 sayılı "Pay Tebliği"'nin 15'nci maddesi gereğince, pay senetleri Borsada işlem gören ortaklıkların Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na yapılan başvurulara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.

İşlem gören tipe dönüşüm nedir ?

Bu dönüştürülen hisselerin dönüşüm kaydı onaylandığı taktirde borsa üzerinden sattığı anlamına gelmemekle birlikte satmak ya da tutmak pay sahibinin inisiyatifinde olan bir durumdur.

Borsada işlem gören tipe dönüşüm: Hisse senetleri, borsada halka açık olan bir şirketin ortaklarının kurul kaydında olan. Borsada işlem görmeyen statüdeki hisse senetlerini satışa konu edilebilmesi amacıyla yapılan başvuruya denir.

5 şirketten dev dönüşüm kararı!

Borsada işlem gören tipe dönüşüm hisseyi nasıl etkiler? 

Borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinin ana amacı nedir? sorunu cevaplamak hisse senedi fiyatının seyrini anlamak açısından çok önemlidir.

Ana amaç şirket ortağının elindeki AMA halka açık olmayan hisse senetlerini borsada satmaktır. Ö

Örneğin X ortağı, borsada işlem görmeyen tipteki 2,5 milyon lotunu MKK nezdinde kaydettirdikten sonra elindeki bu lotları borsada satabilecektir.

Bu kısmı net anladık. Tamam. Peki borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinin yani şirket ortağının borsada işlem görmeyen bu hisselerini borsada satmak istemesinin nedenleri nelerdir? İşte bu kısım çok önemli.

Bunun bir kaç nedeni var:

1- Çok basit bir ifadeyle ortak elindeki payı nakite geçmek istiyor olabilir.

2- Hissenin fiili dolaşımda olan paylarında bir talep fazlalığı vardır. Ve piyasaya hisse sokulmak istenmiş olabilir.

3- Ortaklar arasında her hangi bir sebeple oluşan anlaşma ya da anlaşmazlık nedeniyle “ortaklık yapısının değiştirilmesi ihtiyacı” doğmuş olabilir.

4- Şirket ortaklarından bazıları piyasada yaptıkları usulsüz işlemler nedeniyle SPK tarafından payları borsadaki işlemlerden çektirilmiş olabilir. SPK bunu belirli bir zaman dilimi için yasaklamıştır. Ve bu bahse konu şirket ortağı bu zaman cezası dolunca bu payları tekrar borsada alınıp satılabilir konuma getirebilmek için “Borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinde” bulunmuş olabilir.

Bu sayılan nedenleri iyi anlamak, hissenin gelecekteki fiyat seyrini de anlamak açısından çok önemlidir. Şirket ve MKK duyurularını iyi okumak ve yorumlamak gerekir.

Borsada işlem gören tipe dönüşüm süresi ne kadardır?

Borsada işlem gören niteliğe dönüşüm süreci ise şöyle: PAY TEBLİĞİ (VII-128.1)’ne göre, Kurul tarafından aksi bildirilmedikçe paylar, MKK duyurusundan (yani onay duyurusunda) itibaren iki iş gününden sonra satılabilir.

Borsa okur yazarlığı açısından 22 Haziran 2013  tarihli Resmi Gazetede yayınlanan PAY TEBLİĞİ (VII-128.1) yatırımcılar için önemli bir kaynaktır.

Halka arzlar, ikincil arzlar, sermaye artırım-azaltım durumları, işlem gören tipe dönüşüm durumları gibi bir çok önemli gelişme bu tebliğ çerçevesinde yapılmaktadır.

7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı 7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı 7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı 7 şirketten Milyon TL'lik dev dönüşüm kararı

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.