Huawei, Etiyopya'da Konumlanıyor

Huawei, Etiyopya'da Konumlanıyor

17 Aralık 2020 Perşembe 17:16

Huawei Technologies Corp., Doğu Afrika ekonomisi telekomünikasyon sektörünü açarken, Etiyopya'da kendini konumlandırıyor.

Huawei'nin Güney Sahra Afrika Başkan Yardımcısı Loise Tamalgo, Fildişi Sahili'nin ticari başkenti Abidjan'da yaptığı bir röportajda, "Etiyopya yükseliyor ve gelecek için çok daha önemli hale geliyor" dedi. Şirketin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden yaklaşık beş ülkeyi kapsayan bir bölge ofisini şu anda yalnızca bir ülke ofisinin bulunduğu Etiyopya'ya taşımasının muhtemel olduğunu söyledi.

Huawei'nin Sahra Altı Ülkeleri Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Tamalgo, "Stratejimiz çok basit" dedi. Şirket, ülkedeki fırsatlar için teklif vermek için devlete ait tekel Ethio Telecom'un ana satıcısı olarak konumunu güçlendirmeyi planladığını söyledi.

Telekom endüstrisinin serbestleştirilmesi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in 2018'de geniş kapsamlı bir özelleştirme programı olacağını söylediği şeylerin başında geliyor. Plan, Afrika ülkesindeki bağlantıları iyileştirirken, ihtiyaç duyulan dövizleri getirmeyi ve ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyordu.

Ülke, önümüzdeki yıl iki yeni telekom lisansı yayınlamayı ve Ethio Telecom'un % 40 hissesini satmayı planlıyor.

Birleşik Krallık'taki Vodafone Group'un bir yan kuruluşu olan Vodacom Group, lisans için teklif vermeyi planlayan taşıyıcılar arasında yer alıyor, ancak devam eden bir askeri çatışma taşıyıcıyı endişelendiriyor. Aboneler açısından Afrika’nın en büyük kariyeri olan MTN Group ve Paris merkezli Orange SA, 100 milyondan fazla insanla Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesine girmekle ilgilendiğini de ifade etti.

Geçen hafta, ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu, Etiyopyalı bir cep telefonu ağı operatörü kurmak isteyen Vodafone liderliğindeki bir konsorsiyuma 500 milyon ABD Doları tutarında bir krediyi onayladı. Tesis, yeni bir özel mobil ağ sağlayıcısının tasarımını, geliştirilmesini ve işletilmesini ve bir lisansın satın alınmasını finanse edecek.

Tamalgo, Çin'in en büyük teknoloji şirketinin şu anda küresel gelirinin% 5'ini temsil eden Afrika'ya uzun vadeli bir yaklaşımı olduğunu söyledi. Şirket için kıtadaki diğer öncelikli pazarlar Fildişi Sahili, Senegal, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'dur. "Oradaki hükümetler çok sayıda proje yapmaya istekli" dedi.

Huawei, süper yüksek hızlı bağlantı vaat eden bir teknoloji olan 5G'de lider olarak ortaya çıkarken, müttefiklerini casusluk endişeleri nedeniyle Huawei ekipmanlarını ulusal ağlarından yasaklamaya ikna etmeye çalışan ABD'nin de önemli bir hedefi haline geldi. . İngiltere Temmuz ayında boykota katılmaya karar verdi ve onu İsveç izledi. Huawei, Çin'in diğer hükümetler ve şirketler hakkında casusluk yapmasına yardım ettiğini defalarca reddetti.

Nokia Oyj ve Ericsson AB gibi rakiplerinin önünde lider bir satıcı olduğu Afrika'da, birkaç lider şirketi savundu. Güney Afrika başkanı Cyril Ramaphosa, Ağustos ayında yapılan zirvede, Huawei'nin ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının kurbanı olduğunu ve ülkesinin bu kavgaya yakalanmayı göze alamayacağını söyledi. Etiyopya, Kenya ve bölgedeki diğer ülkeler Ramaphosa’nın duruşunu yineledi.

(bloomberg.com)
ParaAjansı(PA) Anıl Adalıer