Enerji kesintileri, şirketleri nasıl etkiliyor?
Bir süredir gündemi belirleyen doğalgaz ve elektrik kesintilerini değerlendiren şirket yöneticileri ve sektör temsilcileri, yeniden kesinti yaşanması durumunda üretim ve ihraca...
25 Ocak 2022 Salı 19:02
Bir süredir gündemi belirleyen doğalgaz ve elektrik kesintilerini değerlendiren şirket yöneticileri ve sektör temsilcileri, yeniden kesinti yaşanması durumunda üretim ve ihracat rakamlarında kayıp bekliyor.
Sanayi kuruluşlarını derinden etkileyen doğalgaz ve elektrik kesintileri, farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri farklı şekillerde etkiliyor.
Şirketlerin düşük kapasite ile üretim yapması veya üretim yapamaması, fabrikanın tam çalışmaması ‘tam ürün’ üretilememesi ihracatçı şirketler için taahhütlerini yerine getirememesiyle sonuçlanıyor.
Konuyu değerlendiren şirket yöneticileri ve sektör temsilcileri, en önemli noktanın, kesintilerin uzaması değil, tekrarlanması olduğunu dile getirdi. Sanayicinin, mevsimsel ek tüketimler ve ertelenmiş talep baskısına yönelik olarak yeniden kesintilerle karşılaşabileceği kaygısını dillendiren sektör temsilcilerine göre, kesintiler önlenemezse üretim ve ihracat rakamlarında kayıplar yaşanacak.
Daha önce de enerji kesintilerine rastlandığını ancak son yıllarda uzun süreyle devam eden kesintilerin görülmediğini belirten şirket yöneticileri, söz konusu durumun üretim planlarına yansıdığını vurguladı.
Üretim yoksa ihracat da yok
Sektör temsilcileri, Bakan Dönmez’in ‘Bizim hedefimiz 31 Ocak’tan önce bu tamirin tamamlanıp çözülmesi’ açıklamasının ardından, gelecek hafta itibariyle tam kapasiteyle olmasa da üretime dönmeyi bekliyor. Elektrik kesintileri tarafında yaşanacak bir sorunun ciddi aksamalara neden olabileceğinden endişelenen temsilciler, üretim yapamamanın ihracat da yapamamak anlamına geldiğini hatırlatıyor. Bu da üretimin yanı sıra ihracatta da ciddi kayıplarla karşılaşılabileceği endişesini doğuruyor.
Komple kesilmesi daha iyi
Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, kesintiler sebebiyle tedarik zinciri ve müşteri teslimatlarının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Sorunlarını, görüş ve önerilerini Bloomberf HT ekranlarında dile getiren şirket yönetici ve sektör temsilcilerinin görüşleri özetle şöyle:
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yavrucu: Doğalgaz yetersizliğinden ötürü gidilen bu kısıtlamanın sanayi üretimini etkilememesi imkansız. Yüksek fırınla üretim yapan firmalar olumsuz etkilenecek.
OSB’deki fabrikalar etkileniyor, gün içinde ara ara kesinti olacağına komple kesilmesi daha ekonomik, üretici sanayici planlamasını daha iyi yapar” yorumunda bulundu.
Sıvı metal işletmeleri muaf olmalı
Sarkuysan Genel Müdürü Doğan Çakır: Doğalgaz zammının üzerine gelecek kesinti maliyetleri olumsuz etkileyecek. Kesintileri fiyatlara yansıtmamaya çalışacağız ancak, etkilerin devam ettiği durumda yansıtmak zorunda kalabiliriz.
BOTAŞ Ve TEİAŞ dağıtıcı şirketlere yönlendirme yaparak sıvı metalle uğraşan sıcak işletmeleri kesintilerden muaf tutmalı. Fırınları olan şirketler için kesintiler fazlasıyla olumsuz, bu sistemlerin tekrar devreye alınmaları günler sürüyor.
Kayıp 100-200 milyon dolar
Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya: Çimento sektörünün yıllık 1.3 milyar dolarlık ihracat geliri var, başta 4-5 milyon dolarlık bir kayıp hesapladık fakat kesintilerin uzaması ve tekrarlanması durumunda kaybımız 100-200 milyon doları geçebilir, çünkü süreçler aksadıkça ve geciktikçe şirketlerin ödemesi gereken cezai durumlar da ortaya çıkıyor.
Günde 5 bin metreküp
Türk Tyong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar: Günlük üretimimiz yaklaşık 5 bin metre küp. 10 günlük bir kesinti 5000 konutluk bir üretim kaybına denk geliyor demektir.
400 bin tonluk üretim kesintisi
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan: Enerji kısıtlamalarıyla 400 bin tonluk bir üretim kesintisi bekliyoruz.
AB ve ABD ihracatı sorun çıkabilir
Çuhadaroğlu Grup Şirketler Genel Müdürü Kenan Aracı: Enerji kısıtlamaları konusunda planlama yaptık. Sürecin uzaması durumunda AB ve ABD ile ihracatında sorunlar yaşanabilir. Bu ay içerisindeki bakım çalışmaları nedeniyle enerji kısıntıları bizi biraz daha az etkileyecek. Ancak kısıntıların artarak devam etmesi halinde ortalamada 10 bin ton üretim yaptığımız için sonrasında önümüze problem olarak gelecektir.
Üç günlük ara
İstanbul Kimya İhracatçıları Birliği ve Beta Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: Enerji kısıntılarının gelecek hafta normale dönmesini bekliyoruz. Fabrikamızda bu hafta 3 günlük ara olacak. Gelecek hafta cumartesi-pazar telafi çalışması yapabiliriz.
(bloomberg)