Borsanın devlerinden milyonluk pay geri alım !
Borsa İstanbul'un dev şirketlerinden olan bu iki şirket pay geri alım programı kapsamında yüklü alımlara devam ediyor. Yayınlanan KAP duyuruları ile milyonluk payların geri alı...
24 Ocak 2022 Pazartesi 19:50
Borsa İstanbul'un dev şirketlerinden olan bu iki şirket pay geri alım programı kapsamında yüklü alımlara devam ediyor. Yayınlanan KAP duyuruları ile milyonluk payların geri alındığı açıklandı!
Bim Sahol pay geri alım
İlk olarak Sabancı Holding tarafından pay geri alım programı kapsamında yapılan işlemlerin özeti şu şekilde
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 24.01.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 14,57 TL – 15,42 TL (ağırlıklı ortalama 14,90 TL) fiyat aralığından toplam 680.961 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 24.01.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 17.320.961 TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,8489'a ulaşmıştır.
İkinci olarak ise BİM tarafından pay geri alım programı kapsamında alınan payların detayı şu şekilde
6 Aralık 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım programı kapsamında 24.01.2022 tarihinde 100.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu BIMAS payları 9.067.992 adete ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,4934)
Hisse geri alımı nedir?
Hisse geri alımı, bir şirketin açık piyasada bulunan mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi hisselerini satın almasıdır. Şirketler, mevcut hisse sayısını azaltarak kalan hisse senetlerinin değerini yükseltmek veya diğer hissedarların çoğunlukla kontrol ettiği hisseleri azaltmak gibi birçok nedenle buyback yapabilirler. Hisse senedi geri alımları ile şirket, hisse senedini açık piyasadan veya doğrudan hissedarlarından satın alabilir.
ŞİRKETLERİ HİSSE ALIMINA YÖNLENDİREN NE?
Fiyat memnuniyetsizliği
Uzmanlara göre pek çok farklı sebep var. Ancak Bunların başında da şirketlerin hisse fiyatlarından memnun olmaması geliyor. Fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığına karar veren yönetim kurulları hisseleri geri alarak fiyatların istenilen seviyeye yaklaşmasını sağlamak isteyebilir.
Global Menkul değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, "Şirketler kendi hisse değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda hisse alım programı açıklarlar" diyor.
Oynaklık önlemi
Ayrıca oynaklık dönemlerinde de hisse geri alımı bir önlem olarak kullanılabiliyor. Geri alımlar, fiyatlardaki dalgalanmaları azaltma yönünde imkan sağlayabiliyor.
“Hisselerde özellikle sert düşüşler ve aşağı yönlü volatilite görülmesi durumunda da şirketler geri alıma gidebiliyor” diyen Deniz Yatırım analisti Alper Akalın da 2014 yılında Mutlu Akü ve TEB gibi halka açıklık oranı düşük şirketlerin hisse alımlarıyla borsadan tamamen çıkmayı tercih ettiğini hatırlattı.
Prestij
Uskuay da büyük şirketlerin alımlarının ise daha çok prestij amaçlı olduğunu belirtti ve “Asıl amaç hissenin ucuz kaldığı ve yerli/yabancı yatırımcıya hissenin arkasında durduğu güvenini oluşturmaktır” dedi.
Analist, “Şirketin hissesini kredi teminatı olarak vermesi durumunda şirketin piyasa değerinin düşmesi, şirketin ek teminat bulmasına da yol açabilir yada kredi erişimini ve maliyetini olumsuz yönde etkileyebilecektir” dedi.
PEKİ HİSSELER NASIL ETKİLENİYOR?
Analistlere göre her durumda beklenti olumlu etki görülmesi.
Analistler “Geri alımdan önce hissede sert düşüş olması durumunda yönetimin hisselerini alma karar kararı ‘Ben şirketin operasyonlarını biliyorum, güveniyorum’ mesajı vereceğinden yatırımcıya da güven veriyor. Alıcı olarak girmesi de talebin artmasıyla ayrıca fiyatları yukarı çekiyor” ifadelerini kullandı!
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…bim sahol pay geri alım bim sahol pay geri alım