BDDK kararı açıklandı! Hangi hisseler etkilenebilir?
BDDK kararı açıklandı! Hangi hisseler etkilenebilir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredi kullanımında yeni koşulları açıkladı. Yapılan açıklama hangi hisse...
26 Haziran 2022 Pazar 17:03
BDDK kararı açıklandı! Hangi hisseler etkilenebilir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredi kullanımında yeni koşulları açıkladı. Yapılan açıklama hangi hisseleri ekileyebilir? Tüm detaylar ve daha fazlası...
BDDK kararı açıklandı! Hangi hisseler etkilenebilir?
Açıklamaya göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi 15 milyon TL üzerinde kasasında döviz nakit varlığı olan ve aktif satışı son 1 yıllık net satış hasılatının 10%’unu aşan şirketler TL cinsinden ticari kredi kullanamayacak!
BDDK kararı ne anlama geliyor?
BDDK’nın bu kararı ile birlikte söz konusu şartları karşılayamayan şirketler TL cinsinden ticari kredi alabilmek için dövizlerini bozdurmak durumunda kalacaklar.
Kararın etkisiyle kısa süre içerisinde Dolar/TL kurunda düşüş yaşandı.
- Karar sonrası, Dolar/TL 5%’e yakın düşüş ile 16,50 seviyesinin altını test ettikten sonra güncelde 16,82 seviyesinden işlem görüyor.
Kararın ardından gözler öncelikli olarak ihracatçı, ithalatçı ve kasasında yabancı para pozisyonu yüksek şirketlere döndü.
İhracat oranı yüksek şirketler hangileri?
Türkiye İhracatçılar Meclisi araştırmasına göre 2021’de en yüksek ihracat oranına sahip ilk 10 şirket şöyle:
1- Ford Otomotiv (FROTO)
2- Toyota Otomotiv
3- Türkiye Petrol Rafinerileri
4- Kibar Dış Ticaret
5- Vestel Ticaret (VESTL)
6- Arçelik (ARCLK)
7- Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları
8- Socar Türkiye Petrol
9- HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi
10- TGS Dış Ticaret (TGSAS)
Yabancı para pozisyonu artıda olan ihracatçı şirketler
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasından yabancı para pozisyonu artıda olan ve ihracat oranı minimum 20% olan şirketlere baktığımızda karşımıza 57 adet şirket çıkıyor.
Bu 57 şirket arasından ise 27 tanesi yıldız pazarda işlem görüyor. Bu şirketlere bir göz atalım.
2022’nin ilk çeyreğinde yabancı para pozisyonu artıda olan ve ihracat oranı yüksek şirketler arasında:
Otomotiv sektörü: Türk Traktör (TTRAK), Jantsa Jant Sanayi (JANTS) ve Brisa (BRISA)
Holdingler: Tekfen Holding (TKFEN), Alarko Holding (ALARK), Verusa Holding (VERUS)
Bilişim sektörü: Logo Yazılım (LOGO) ve Hitit Bilgisayar Hizmetleri (HTTBT)
Piyasa değeri yüksek diğer şirketler:
Şişecam (SISE): 42,25% İhracat oranı & 6,711 Milyar TL değerinde yabancı para pozisyonu
Türk Traktör (TTRAK): 33,38% İhracat oranı & 474,960 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
Enka İnşaat (ENKAI): 46,39% İhracat oranı & 8,356 Milyar TL değerinde yabancı para pozisyonu
Logo Yazılım (LOGO): 35,25% İhracat oranı & 224,69 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
Tekfen Holding (TKFEN): 29,92% İhracat oranı & 724,141 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
TAV Havalimanları (TAVHL): 55,40% İhracat oranı & 762,454 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
Tüpraş (TUPRS): 24,77% İhracat oranı & 296,240 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
Kontrolmatik Teknoloji Enerji (KONTR): 77,84% İhracat oranı & 140,205 Milyon TL değerinde yabancı para pozisyonu
BDDK’dan gelen açıklamada şu ifadeler yer verildi:
“Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.
Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.
Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri,
söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir.”
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz
Midas
Hangi hisseler Hangi hisseler Hangi hisseler Hangi hisseler Hangi hisseler