Bu şirket rekor sermaye tavanı artırımı yapıyor! 8 Milyar TL!
Bu şirket rekor sermaye tavanı artırımı yapıyor! Şirket KAP'a yaptığı açıklama ile sermaye tavanını tam 8 Milyar TL artıracağını duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haber...
31 Mart 2022 Perşembe 14:17
Bu şirket rekor sermaye tavanı artırımı yapıyor! Şirket KAP'a yaptığı açıklama ile sermaye tavanını tam 8 Milyar TL artıracağını duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberimizde...
Bu şirket rekor sermaye tavanı artırımı yapıyor! 8 Milyar TL!
QNB FİNANSBANK A.Ş. #FIN, #QNBFB KAP’a yaptığı açıklama ile kayıtlı olan sermaye tavanının 12 milyar TL’den 20 milyar TL’ye artırılmasının genel kurulda onaylandığını duyurdu.
Mevcut Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL) | 12.000.000.000 |
Yeni Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL) | 20.000.000.000 |
Kayıtlı Sermaye Nedir?
Bir sermayenin artırımı konusunda yönetim kurulu için tanınmış olan yetki tavanı kayıtlı sermaye olarak ifade edilir. Yani herhangi bir konu hakkında harcama yapılmak istendiği vakit, yönetim kurulu adına belli bir üst sermaye artırma hakkı bulunur. Bu hak üzerinden kullanım ile beraber sermaye artırımı gerçekleşmektedir. Ele alınmış olan üst limit ise kayıtlı sermaye olarak ifade edilir.
Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.
Aslında şirketler büyüme planlarını bir sermaye tavanıyla sınırlamamak için kayıtlı sermaye tavanını sürekli olarak artırmak durumundadır. Çıkarılmış sermayenin kayıtlı sermaye tavanına yaklaştığı durumlarda gerçekleştirilen bu artırımlar, aynı zamanda şirketin sermaye bazlı büyüme planlarının da bir parçasıdır. Yani bir şirket eğer kayıtlı sermaye tavanını maksimum seviyede artırıyorsa, bu durumda sermayesinde hızlı büyüme planları yapıyor olabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki, mesela 5 yıl boyunca geçerli olacak şekilde yapılan yüksek oranlı kayıtlı sermaye tavanı artırımı, şirketin o 5 yılda sermayesini o tavana gerirmek zorunda olduğu anlamına gelmez. Çünkü şirket bu 5 yılın sonunda SPK’ya başvurarak aynı sermayenin 3-4 veya 5 yıl daha aynı seviyede belirlenmesi için süre uzatım talebinde de bulunabilir.
QNB Finansbank hakkında;
Finansbank, 26 Ekim 1987'de Hüsnü Özyeğin tarafından 4 milyon Amerikan doları sermaye ile kuruldu.
Pamukbank, Yapı ve Kredi Bankası gibi bankalarda müdürlük görevlerinde bulunan Özyeğin, Finansbank'ı kurarken bu görevlerden elde ettiği kişisel birikiminin yanında iki evini de satarak sermaye oluşturdu. Evlerini sattığı için bir süre kirada oturdu. Özyeğin hem bu sermayesini kullanarak hem de Pamukbank ve Yapı Kredi'de kendisini tanıyan müşterilerinin desteğiyle İstanbul'un Gümüşsuyu semtinde ilk Finansbank şubesini faaliyete geçirdi.
Fiba Holding, Finansbank'ın %51 hissesini satmak için Temmuz 2001 tarihinde Fransız BNP Paribas ile pazarlığa oturdu ancak yapılan görüşmeler 2002'de anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bu olayın ardından Finansbank hisselerinde %13,4 düşüş yaşandı.[4]
Finansbank, Ağustos 2002'de STFA Holding'in ROKETSAN'da sahip olduğu hisseleri 3,6 milyon dolara satın alarak şirkete ortak oldu.[5] Ocak 2004'te ise bu hisselerini 2,9 milyon dolar karşılığında HAVELSAN'a sattı.
Finansbank, 3 Şubat 1990 tarihinde halka arz edilerek İMKB'de FINBN koduyla işlem görmeye başladı. Şubat 2018'de Katar Ulusal Bankası'na devredilmesinin ardından hisse kodu QNBFB olarak değiştirildi.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…