Neden bazı insanlar Covid kaparken diğerleri kapmaz?

Covid-19 pandemisinden ortaya çıkan ve bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından hala araştırılan en büyük gizemlerden biri, virüse eşit derecede maruz kalsalar bile neden bazı in...

4 Şubat 2022 Cuma 09:58

Covid-19 pandemisinden ortaya çıkan ve bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından hala araştırılan en büyük gizemlerden biri, virüse eşit derecede maruz kalsalar bile neden bazı insanların Covid’e yakalanıp diğerlerinin yakalanmadığıdır.

Birçoğumuz Covid’e yakalanan ve pandemi nedeniyle tecrit etmek zorunda kalan tüm haneleri tanıyoruz, ancak bazı kişilerin virüsü kaptığı ama hastalanmadığı anekdotlar, herkesin malumu.

Nitekim, Imperial College London’da immünoloji profesörü Danny Altmann, CNBC’ye, çalışmaların bir vaka pozitif olduğunda bir hane içinde enfekte olma olasılığının “hayal ettiğiniz kadar yüksek olmadığını” gösterdiğini söyledi.

Asla Covid’ insanları

Bazı insanların neden hiçbir zaman Kovid kapmadıklarını gösteren nedenlere yönelik artan miktarda araştırma yapılıyor; bu, bir Covid efsanesi değil.

Geçen ay, Imperial College London tarafından, soğuk algınlığı koronavirüslerinden daha yüksek düzeyde T hücresi (bağışıklık sistemindeki bir hücre türü) olan kişilerin SARS-CoV-2 ile enfekte olma olasılığının daha düşük olduğunu öne süren yeni bir araştırma yayınlandı.

Imperial’in Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü’nden çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Rhia Kundu, “SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalmanın her zaman enfeksiyonla sonuçlanmadığını ve nedenini anlamaya çalıştıklarını” dedi.

“Soğuk algınlığı gibi diğer insan koronavirüsleri ile enfekte olduğunda vücut tarafından oluşturulan önceden var olan yüksek T hücrelerinin seviyelerinin Covid-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabileceğini bulduk” dedi.

Ancak Kundu, “Bu önemli bir keşif olsa da, bu sadece bir koruma şeklidir ve kimsenin tek başına buna güvenmemesi gerektiğini vurgularım. Bunun yerine, kendinizi Covid-19′a karşı korumanın en iyi yolu, takviye dozunuzu almak da dahil olmak üzere tam aşı olmaktır.”

Warwick Üniversitesi’nde moleküler onkoloji profesörü olan Lawrence Young, Çarşamba günü CNBC’ye şunları söyledi: “Bu sözde ‘asla Covid’ vakalarına çok ilgi var - evlerinde yakın temaslara açıkça maruz kalan ve enfekte olmuş bireyler, ama kendileri enfeksiyona dirençli olanlar.”

Erken verilerin, bu bireylerin soğuk algınlığı koronavirüsleri ile önceki enfeksiyonlardan doğal olarak bağışıklık kazandığını gösterdiğini söyledi. Soğuk algınlığı enfeksiyonlarının yaklaşık %20′sinin soğuk algınlığı koronavirüslerinden kaynaklandığını söyledi, “ancak bazı bireylerin neden çapraz reaktif bağışıklık düzeylerini korudukları bilinmiyor.”

Soğuk algınlığından daha ciddi hastalıklara veya enfeksiyona kadar çeşitli hastalıklara neden olan geniş bir virüs ailesi olan koronavirüslere önceden maruz kalmanın sağladığı bir bağışıklık derecesinin yanı sıra, kişinin Covid aşısı durumu da bazı kişilerin aşı olup olmadığı konusunda bir faktör olabilir.

Aşıların rolü

Covid aşısı, hangi koronavirüs aşısının ve ne zaman uygulandığına ilişkin popülasyonlar arasında farklılıklar olsa da, çoğu Batı ülkesinde artık yaygın.

Destek aşıları da geniş çapta uygulanıyor ve hükümetler mümkün olduğu kadar çok insanı bulaşıcı, ancak klinik olarak daha az şiddetli omikron varyantından korumak için yarışırken birçok ülkede küçük çocuklar aşılanıyor.

Covid aşılarının ciddi enfeksiyonları, hastaneye yatışları ve ölümleri azalttığı ve virüsün bilinen varyantlarına karşı büyük ölçüde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, enfeksiyonu önlemede %100 etkili değildirler ve sağladıkları bağışıklık zamanla azalır ve omikron varyantı tarafından bir şekilde tehlikeye girer.

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar alanında akademisyen olan Andrew Freedman, CNBC’ye, neden bazı insanların Covid’e yakalanıp diğerlerinin ise “iyi tanınan bir fenomen olduğunu ve muhtemelen aşıdan, önceki enfeksiyondan veya her ikisinden kaynaklanan bağışıklıkla ilgili olduğunu” söyledi. 

“Bir güçlendirici de dahil olmak üzere, tam aşı olmasına rağmen birçok insanın hala (çoğunlukla hafif) omicron enfeksiyonu yakaladığını biliyoruz. Bununla birlikte, aşılama hala omikron yakalama şansını azaltır ve tepkiler kişiden kişiye değişir. Bu yüzden bazı insanlar onu yakalar ve diğerleri çok önemli maruziyete rağmen yakalayamaz ”dedi.

Warwick Üniversitesi’nden Young, Covid’e karşı farklı bağışıklık tepkileri söz konusu olduğunda, ”özellikle bu bireyler aşılanmış olmanın ek bağışıklık yararlarına sahip olabileceğinden, soğuk algınlığı koronavirüsü ile önceki enfeksiyonlardan kesinlikle çapraz reaktif bağışıklığın önemli bir katkıda bulunması muhtemeldir” dedi. ”

Young, sözde asla Covid olmayan bireylerle ilgili daha fazla çalışmanın SARS-CoV-2′ye karşı bağışıklık tepkisinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını ve ”çapraz reaktif tepkinin hangi yönlerinin en önemli olduğunu ve bu bilginin nasıl alınabileceğini” vurguladı.

Genetik faktör

Pandemi sırasında ortaya çıkan bir başka soru da, Covid’li iki kişinin enfeksiyona neden bu kadar farklı tepki verebileceği; örneğin biri ağır semptomlara sahip olabilir ve diğeri asemptomatik olabilir.

Cevap genlerimizde yatıyor olabilir.

Imperial College’dan Altmann CNBC’ye “Bu gerçekten önemli bir soru” dedi.

Kendisi ve meslektaşlarının immünogenetik (esas olarak genetik ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişki) ve Covid-19 enfeksiyonu hakkında yakında yayınlanacak araştırmalar yürüttüklerini ve insanların bağışıklık sistemleri arasındaki farklılıkların “fark yarattığını, en azından semptomatik hastalığa yakalanıp yakalanmadığınıza etki ettiğini söyledi.

Araştırma, farklı HLA (insan lökosit antijeni) genlerine odaklanıyor ve bunların, bazı HLA tiplerinin semptomatik veya asemptomatik bir enfeksiyon yaşama olasılığının az ya da çok olmasıyla, kişinin Covid’e tepkisini nasıl etkileyebileceğine bakıyor.

“Bağışıklık tepkinizi kontrol eden anahtar genlere HLA genleri denir. SARS-CoV-2 ile karşılaştığınızda vereceğiniz tepkiyi belirlemek için önemlidir. Örneğin, HLA-DRB1*1302 genine sahip kişilerin semptomatik enfeksiyona sahip olma olasılığı önemli ölçüde daha yüksektir,” diye ekledi Altmann.

Testler olabilir mi?

Profesör ayrıca Imperial ve diğer birkaç araştırma kuruluşu tarafından yürütülen ve 36 sağlıklı genç yetişkinin kasıtlı olarak Covid’e maruz kaldığı, ancak bunların sadece yarısının aslında virüsle enfekte olduğu bir İngiliz insan meydan okuma denemesinin Çarşamba günü yayınlanan ilk sonuçlarına da dikkat çekti. .

Altmann, katılımcıları virüse maruz bırakmak için denemede kullanılan yönteme atıfta bulunarak, “Nasıl oluyor da insanların burun deliklerine aynı dozda virüs pipetleyip %50′si enfekte olurken, diğer %50′si enfekte olmuyor?” diye sordu.

Esasen tüm deney gönüllülerine düşük dozda virüs verildi - burundan damlalar yoluyla tanıtıldı - ve ardından klinik personel tarafından kontrollü bir ortamda iki haftalık bir süre boyunca dikkatle izlendi.

Enfekte olan 18 gönüllüden 16′sı, burun tıkanıklığı veya akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı dahil olmak üzere hafif ila orta derecede soğuk algınlığı benzeri semptomlar geliştirmeye devam etti. 

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, semptomların ortaya çıkmasından önce ve sırasında enfeksiyonun erken evresi hakkında ayrıntılı veri sağlayabilen ilk kişi olduğunu söyledi. Enfekte 18 katılımcı arasında, virüse ilk maruz kalmadan viral tespit ve erken semptomlara (yani kuluçka süresi) kadar geçen ortalama süre 42 saatti ve bu, ortalama kuluçka süresini beş ila altı gün olarak belirleyen mevcut tahminlerden önemli ölçüde daha kısaydı. .

Bu sürenin ardından, katılımcıların burnundan veya boğazından alınan sürüntülerde bulunan virüs miktarında (viral yük) keskin bir artış oldu. Bu seviyeler ortalama olarak enfeksiyona yaklaşık beş günde zirve yaptı, ancak yüksek seviyelerde canlı (bulaşıcı) virüs hala aşılamadan sonra ortalama dokuz gün ve bazıları için maksimum 12 güne kadar laboratuvar testlerinde toplandı.

En çok virüsün bulunduğu yer de ilginçti. Virüs ilk olarak boğazda ve burundan önemli ölçüde daha erken (boğazda 40 saat, burunda 58 saat) tespit edilirken, boğazda daha erken zirveye ulaştı. Virüsün tepe seviyeleri, burunda boğazdan önemli ölçüde daha yüksekti ve bu da virüsün burundan ağızdan daha fazla yayılma riskinin potansiyel olarak daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bulguların, bulaşıcı olması muhtemel insanları belirlemek için yanal akış testlerinin sürekli kullanımını desteklediğini, ”özellikle sadece burun test edilirse, enfeksiyon seyrinin erken safhalarında bulaşıcı virüsün kaybolması” olasılığı olduğunu belirttiler.

Imperial College London’daki Enfeksiyon Enstitüsü’nden bulaşıcı hastalıklar profesörü ve denemenin baş araştırmacısı Christopher Chiu, “Genel olarak, yanal akış testlerinin bulaşıcı virüsün varlığı ile çok iyi bir korelasyon gösterdiğini bulduk” dedi. ″İlk bir veya iki gün daha az duyarlı olsalar da, onları doğru ve tekrar tekrar kullanırsanız ve olumlu okurlarsa onlara göre hareket ederseniz, bunun viral yayılmayı durdurmada büyük bir etkisi olacaktır.” dedi.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…