Alexei Navalny Protestoları Putin Muhalefetini Zorluyor

Rusya genelinde gösteriler, vatandaşların endişelerinin muhalefet liderinin tutuklanmasından daha derin olduğuna işaret ediyor.

Alexei Navalny Protestoları Putin Muhalefetini Zorluyor

30 Ocak 2021 Cumartesi 13:30

Rusya genelinde gösteriler, vatandaşların endişelerinin muhalefet liderinin tutuklanmasından daha derin olduğuna işaret ediyor.

Geçen Cumartesi günü muhalefet lideri Alexei Navalny'nin tutuklanmasına öfkelenen insanlar, sosyal bilgiler öğretmeni Nikita Tushkanov yetkililerin açıklama yapmadan fazladan dersler planladığını öğrendi.

Bay Tushkanov, en yakın büyük şehre iki saat gitme planlarından vazgeçti ve bunun yerine Rusya'nın gaz zengini kuzeyindeki yaklaşık 10.000 nüfuslu Mikun kasabasında -20C havasında bir saat durdu ve elinde “SESSİZ OLUN YA DA ÖL” yazılı bir tabela tuttu.

Ertesi okul günü, aniden annesine hakaret eden, onu Bay Navalny'den rüşvet almakla suçlayan ve istifasını talep eden il yetkilileriyle bir toplantıya götürüldü.

26 yaşındaki Bay Tushkanov için olay, onu ilk etapta protestoya götüren sürünen baskıya ve sarmal yolsuzluğa duyulan bastırılmış öfkeyi somutlaştırdı.

"Ülkede tüm bu apaçık kanunsuzluk varken, sosyal bilgiler dersinde çocuklara ifade özgürlüğü ve mahkeme sistemi hakkında nasıl bilgi verebilirsiniz?" Bay Tushkanov dedi. "Bir Navalny destekçisi olmasanız bile, ona olan son damlaydı. İnsanlar artık dayanamaz. "

Bay Navalny, geçen hafta, bir sinir gazı zehirlenmesinden iyileştiği Almanya'dan Rusya'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Hapishane hücresinden Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı mücadelesini sürdürdü. Putin için inşa edildiği iddia edilen Karadeniz kıyısındaki süslü bir saray hakkında yürütülen soruşturma, YouTube'da 100 milyondan fazla görüntülemeye neden olurken, ülke çapında 120'den fazla şehirde on binlerce insan sokaklara döküldü.

Alexei Navalny

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, ABD başkanı Joe Biden, Putin'i bu hafta yaptıkları telefon görüşmesi sırasında Bay Navalny'yi serbest bırakmaya çağırdı.

Bay Navalny’nin müttefikleri, filmin ve protestoların Putin'in en önemli rakibi olarak statüsünü pekiştirdiğini söylüyor. Ancak, sık sık zor koşullarda ve medyanın bakışlarından uzakta, Moskova'dan binlerce mil uzakta olan şehirlerde protesto yapan Bay Tushkanov gibi insanların deneyimleri, Rusların endişelerinin Bay Navalny'nin tutuklanmasından ve zehirlenmesinden daha geniş ve daha derin olduğunu gösterebilir.

"Toplum değişim istiyor ve bunu okulda hissedebilirsiniz. Çocuklar 2005'ten sonra Putin altında doğdu, ancak bir şeylerin yanlış olduğunu hissedebilirler. Okulun oldukça kısık olduğunu görüyorlar - kasabada [gaz endüstrisi] olduğunu biliyorlar, ancak yine de hiçbir şeyimiz yok ”dedi Bay Tushkanov.

Bay Navalny, son yıllarda yolsuzlukla mücadele aktivizminin temelini, Rusya'nın en zengin şehirleri olan Moskova ve St. Petersburg'un liberal orta sınıfının ötesine genişletmek için ortak çabalar gösterdi. Bununla birlikte, bunlar daha önce devlet televizyonu tarafından dikilen engelleri aşmasına yardımcı olmak için yeterli değildi ve burada ABD'nin emriyle ülkeyi yok etmeye kararlı açgözlü bir tiran olarak resmedildi.

Bağımsız Levada Merkezi tarafından geçen yıl zehirlenmesinin ardından yapılan anketlerde, Bay Navalny'nin onay notları sadece yüzde 20 iken, yüzde 50 onaylanmadı. Pek çok Rus'un söylediği gibi, zehirlenmesi ya sahnelenmiş ya da "Batı istihbaratı tarafından provokasyondur".

Bay Navalny, Perşembe günü hapishaneden bir mektup yayınlayarak, çevrimiçi kitlesini henüz kritik bir protestocu kitlesine çevirmediğini zımnen kabul etti. Saraydaki bir enstalasyona atıfta bulunarak, "İzleyicilerin yüzde 2'si sokağa gelirse, bu [Putin'in] aqua diskoda müdavimlerini duyularına getirmek için yeterli olacaktır," diye yazdı.

Bununla birlikte, Bay Navalny’nin tutuklanması, Putin geçen yıl süresiz olarak yirmi yıllık kuralını uzatırken, düşük yaşam standartlarından, Kremlin’in düzensiz koronavirüs tepkisinden ve yolsuzluğun kök salmasından bıkmış Ruslar arasında bir sinire açıkça dokundu.

Geçen Cumartesi, Bay Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın var olmadığı şehirlerde düzinelerce protesto patlak verdi, örneğin kuzeydoğu Sibirya’daki Yakutsk gibi, -50 ° C sıcaklıkta birkaç yüz kişinin dışarıda toplandığı çok uzak yerler.

Kremlin, Bay Navalny'nin sosyal medyadaki popülaritesini, onu reşit olmayan çocukların çevik kuvvet polisi tarafından dövülmesine ve gaza maruz bırakılmasına yol açan bir Fareli Köyün Kavalcısı figürü olarak resmetmek için kullanıyor, hatta Perşembe günü Bay Navalny'nin bölgesel ağını yöneten Leonid Volkov'a karşı suç duyurusunda bulunuyor. .

Batı Sibirya'da Barnaul'da bir müzisyen olan 18 yaşındaki Danil Dudko, kendisinin ve diğer genç Rusların, Bay Navalny'ye sempati duymak kadar Bay Putin'siz daha iyi bir yaşam umuduyla motive olduklarını söyledi.

"Politika anlamıyorum, ama. . . Geçen Cumartesi'den önce hiç protestoya gitmemiş olan Bay Dudko, "Geleceğimin bu ülkede olduğunu fark ettim, orada yaşamam gerekiyor ve protesto etmezsem hiçbir şey değişmeyecek," dedi.

Protestolara verilen resmi yanıt ağırdı. Bağımsız bir gözlemci olan OVD-Info, Polonya sınırındaki Pskov'dan Pasifik'teki Yuzhno-Sakhalinsk'e kadar şehirlerde 4.002 protestocu tutuklandığını saydı.

Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyindeki bir köy olan Zachache'de polis, yerel çevre aktivisti Elena Kalinina'yı, Putin'i ofisten ayrılmaya çağıran hiciv işaretleri taşıyan "kardan adamlara yönelik kitlesel bir protesto" düzenlediği için gözaltına aldı. 44 yaşındaki Kalinina'yı bir suçla suçlayamayan polis, kardan adamları yok ettikten sonra onu serbest bıraktı. Birkaç gün sonra, "Gayet iyiyim" ve "Beni öldüremezsin" gibi yazıtlarla onları yeniden canlandırdı.

Eski bir tarım yöneticisi olan Bayan Kalinina, polisin tepkisinin "herkesin aynı sorunu yaşadığını: insanlar ülkenin kaynakları cumhurbaşkanının çevresindeki dar bir halk tarafından tutulduğu için yoksullaştığını keşfetti" dedi.

Kremlin, protestoların kendiliğinden sona ermesi umuduyla baskılarını yumuşatmayı seçebilir. Geçen yaz popüler yerel valinin tutuklanmasına karşı haftada 30.000'den fazla insanın protesto gösterdiği Habarovsk'ta, Cumartesi günkü mitinge yalnızca 1.500 kişi geldi - muhtemelen Kremlin göstericileri yalnız bıraktıktan sonra, ancak taleplerine boyun eğmeyi reddettikten sonra bir yorgunluk işareti. .

Bununla birlikte, Bayan Kalinina ve Bay Tushkanov, her ikisi de kuzey Rusya'da yaşadıkları yerin yakınında Moskova'nın çöpü için önerilen bir mega çöplüğe karşı iki yıl süren protestolar sırasında aktivist dişlerini kesti. Yetkililer, nihayet geçen yılın sonlarında düzenli depolama planlarını terk ettiler.

Öğrencilerinden ve velilerinden işini sürdürebilecek kadar çok destek gören Bay Tushkanov, bunun gibi küçük zaferlerin insanlara “içlerinde ve toplumda güç hissetmelerine” yardımcı olduğunu söyledi.

Şöyle ekledi: "Pek çok insan" Sessiz kalacağım, evde oturacağım ve bana hiçbir şey olmayacak "tavrıyla yaşadı. Sonra onlara oldu, kazandılar ve yapabileceğimizi anladılar. "

(ft.com)
Çeviri, ParaAjansı(PA) Anıl Adalıer