Petrol Ve Sanayi Devi Milyon Euro'luk Yeni Yatırımını Duyurdu!

Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’nin bağlı ortaklığı olan Entek Elektrik Üretimi A.Ş. (%100 pay sahibi), Enspire Enerji Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş. (%100 pay sahibi) aracılığıyla Romanya'da önemli bir yatırım adımı attı. Detaylar haberin devamın

Petrol Ve Sanayi Devi Milyon Euro'luk Yeni Yatırımını Duyurdu!

14 Haziran 2024 Cuma 12:07

Entek Elektrik Üretimi A.Ş.'nin Bağlı Ortaklığı Enspire Enerji, Romanya'da Güneş Enerjisi Projeleri için Anlaşma İmzaladı

Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’nin bağlı ortaklığı olan Entek Elektrik Üretimi A.Ş. (%100 pay sahibi), Enspire Enerji Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş. (%100 pay sahibi) aracılığıyla Romanya'da önemli bir yatırım adımı attı. Enspire, Romanya'da geliştirme aşamasındaki 214,26 MWm kapasiteye sahip olacak ve bir kısmı başvuru sürecinde bulunan güneş enerji santrali izinlerine sahip Eco Sun Niculesti S.R.L. ile geliştirilen projenin arazisine sahip Euromec-Ciocanari S.R.L. şirketlerinin hisselerinin tamamını devralmak üzere Pay Alım Satım Sözleşmesini imzaladı.

Anlaşmaya göre, söz konusu şirketlerin sermayelerinin %100'üne denk gelen hisseler, Econergy International Limited şirketinden, kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere yaklaşık 32,9 milyon Euro şirket değeri üzerinden devralınacak. Sözleşme uyarınca, ilgili rekabet ve doğrudan yatırım otoritelerinin izinlerinin alınması, proje izinlerinin tamamlanması ve projenin inşaata hazır hale getirilmesi gibi kapanış ön şartlarının tamamlanmasının ardından şirketlerin payları Enspire'a devredilecek. Kapanışın 31 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.

Bu anlaşma, Entek Elektrik Üretimi A.Ş. ve dolayısıyla Tüpraş’ın yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik stratejik hedeflerini yansıtan önemli bir adım olarak görülüyor. Romanya’daki bu büyük güneş enerji projesi, bölgedeki yenilenebilir enerji kapasitesini artıracak ve Enspire Enerji'nin uluslararası alanda büyümesine katkı sağlayacak.

Entek Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, ilgili rekabet otoritelerinden ve doğrudan yatırım otoritelerinden gerekli izinlerin alınması ve proje izinlerinin tamamlanarak inşaata hazır hale getirilmesinin ardından, devir işlemlerinin tamamlanacağı belirtildi. Şirket yetkilileri, bu yatırımın, Entek’in ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründeki konumunu güçlendireceğini ifade etti.

Bu gelişme, Türkiye'nin önde gelen enerji şirketlerinden biri olan Tüpraş'ın bağlı ortaklıkları aracılığıyla yenilenebilir enerji projelerine olan bağlılığını ve bu alandaki büyüme hedeflerini bir kez daha gözler önüne seriyor

Yapılan KAP Açıklaması:

Bağlı ortaklığımız Entek Elektrik Üretimi A.Ş.’nin (“Entek”) %100 pay sahibi olduğu Enspire Enerji Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş. (“Enspire”),  Romanya’da geliştirme aşamasındaki 214,26 MWm kapasiteye sahip olacak ve bir kısmı başvuru sürecinde olmak üzere güneş enerji santrali izinlerine sahip Eco Sun Niculesti S.R.L. ile  geliştirilen projenin arazisine sahip Euromec-Ciocanari S.R.L. şirketlerinin sermayelerinin %100’üne denk gelen hisselerin, Econergy International Limited şirketinden, kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere yaklaşık 32,9 milyon Euro şirket değeri üzerinden devralınmasına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesini imzalamıştır. Sözleşme uyarınca ilgili rekabet ve doğrudan yatırım otoriterleri izinlerinin alınması ve proje izinlerinin tamamlanarak projenin inşaata hazır hale getirilmesi gibi kapanış ön şartlarının tamamlanmasını takiben, şirketlerin payları Enspire’a devir olacaktır. Kapanışın 31 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir. 

İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama esas kabul edilecektir.