Kriptoyu yasaklayan ülke sayısı üç yılda ikiye katlandı!
Dünya genelinde kripto para üzerinde ciddi kısıtlamalar, son üç yılda iki katından fazla arttı ve bu tür kısıtlamaların ülke bazında hızla artacağına dair bir çok işaretler var...
4 Ocak 2022 Salı 11:40
Dünya genelinde kripto para üzerinde ciddi kısıtlamalar, son üç yılda iki katından fazla arttı ve bu tür kısıtlamaların ülke bazında hızla artacağına dair bir çok işaretler var.
2021, piyasa performansı açısından kripto para birimi endüstrisi için iyi bir yıl olmasına rağmen, kriptoyu yasaklayan ülkelerin sayısı 2018'den bu yana iki katından fazla arttı. Halbuki kripto paralar, gelecek vaat eden bir proje olduğu var sayılırken bazı ülkeler ciddi bir şekilde karşı çıkıyor.
Kongre Kütüphanesi (LOC) tarafından hazırlanan bir rapora göre, şu anda kriptoya kesin bir şekilde yasak uygulayan dokuz ülke alanını ve tam anlamıyla kısıtlama olmadan 42 bölgeyi detaylandırıyor. Bu araştırmayı yapan LOC, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu için ulusal kütüphane görevi gören araştırma kütüphanesidir.
LOC raporunda, tam anlamıyla bir yasak olması için, "kripto para birimini elinde bulundurmak suçtur" anlamına gelirken, bir takım kısıtlamalar olan yargı türü ise, kripto para birimi borsalarının, bankaların ve diğer finansal kurumların "kripto para birimleriyle işlem yapmasını veya bireylere hizmet sunmasını" anlamını belirten türdür.
Tam anlamıyla kripto parayı yasak kılan ülke Mısır, Irak, Katar, Umman, Fas, Cezayir, Tunus, Bangladeş ve Çin'i içeriyor. Çin'in kripto yasağı 2021'de en çok ilgiyi gördü.
Son üç yılda kripto para birimini yasaklayan veya düzenleyen ülkelerde ciddi artış gözüküyor, birkaç hükümet şu anda seçeneklerini gözden geçirdiği için yavaşlama belirtileri göstermiyor. Kripto yasağı olan 51 yargı alanının yanı sıra, 103'ü kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele (AML/CFT) yasalarını uyguladı ve 2018'de bu tür yasalara sahip 33 yargı alanından üç kat artış oldu.
İsveç'in AB komşusu Estonya, Şubat ayında AML/CFT kurallarını uygulamaya koyuldu. Bu yeni getirilen kuralların sanal varlık servis sağlayıcısının (VASP) tanımını değiştirmesi ve merkezi olmayan finans (DeFi) ve Bitcoin (BTC) üzerinde örtülü bir yasak uygulaması bekleniyor.
Hindistan hükümeti, milletvekilleri geçen yıl bir kripto yasağını düşündüklerinde bir korku yaratmıştı. Sonuç tam anlamıyla kripto paralara yasak getirmek değildi, ama bir yerel kripto alışverişlerinin düzenlenmesi denetleyen Hindistan Menkul Kıymetler adı altında bir yasa getirildi.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…