Kripto para kâr rakamlarında, Türkiye devleri geride bıraktı

Blok zinciri analiz şirketi Chainalysis, 2021 yılında kripto paralardan en çok kâr eden ülkeleri sıraladığı bir çalışma yaptı. 2021'de toplamda 162.7 milyar dolarlı...

Kripto para kâr rakamlarında, Türkiye devleri geride bıraktı

21 Nisan 2022 Perşembe 12:21

Blok zinciri analiz şirketi Chainalysis, 2021 yılında kripto paralardan en çok kâr eden ülkeleri sıraladığı bir çalışma yaptı. 2021'de toplamda 162.7 milyar dolarlık kâr realizasyonu yapıldığı belirtilen çalışmada ABD ilk sırayı alırken, Türkiye ise 6. sırada yeraldı. Türkiye'nin kripto para adaptasyonunun çok fazla olduğu Güney Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin çoğunu geride bırakması da dikkat çekti.

Zincir üstü analiz şirketi Chainalysis, dünyada 2021 yılında kripto paralardan en çok kâr eden ülkeleri sıralayan bir çalışma yaptı. Çalışmasının, kripto para evreninin merkeziyetsiz yapısı nedeniyle %100 mükemmel sonuç vermeyebileceğini belirten şirket, takip edilen kripto paraların makro düzeydeki akışını raporladıktan sonra, toplam kâr hesaplamalarının da, borsaların web trafik rakamlarına göre ülkelere dağıtıldığını belirtti.

Geçen yıl bu çalışmayı sadece Bitcoin ve Ethereum için yapan şirket şimdi ise zincir üstünde takip ettiği tüm kripto paraların bu çalışmaya dahil edildiğini belirtti.

Türkiye devleri geçti, Çin yine üst sıralarda

2021 yılında en çok kâr realizasyonu yapan ülkeler arasında Türkiye’nin de üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Türkiye; ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya ve Çin’in ardından 6. sırayı aldı ve Rusya (7), Fransa (8), Kanada (10), İspanya (11) gibi ülkeleri de geride bıraktı. 2021’in Mayıs ayında kripto para madencilerine, Eylül ayında ise tüm kripto para yatırımcı ve şirketlerine büyük darbe vurulan Çin’in ise tüm bu gidişata rağmen 5. sırada yer alması ise dikkat çekti.

ABD’nin realize ettiği kâr 47 milyar dolar olurken, bu rakam Türkiye için ise 4.6 milyar dolar oldu. Rusya’yla savaş halinde olan ve zor günler yaşayan Ukrayna’da da, kripto para yatırımcıları 2.8 milyar dolarlık kâr realize etti.

Toplam kâr 162.7 milyar dolar

2020’deki 32.5 milyar dolarlık toplam kâr realizasyonu rakamına oranla 2021 kat be kat yüksek rakamlara ulaştı. Geçtiğimiz yıl elde edilen toplam kâr realizasyonu 162.5 milyar dolar oldu. 2021 yılı, şu ana kadarki en büyük boğa sezonu olarak ön plâna çıkmış ve Bitcoin de Nisan ayında 64 bin, Kasım ayında ise 69 bin dolara çıkarak 2017’deki 20 bin dolarlık ATH’sini 2 kez 3’e katlamıştı.

Enflasyonun yüksek olduğu ülkeler geride kaldı

Sıralamada ayrıca yüksek enflasyon ve ciddi ekonomik zorlukların olduğu ülkelerin gerilerde kalması da gözlerden kaçmadı. 50 ülkelik listede Pakistan son sırada kaldı. Pakistan, Hindistan ile birlikte Asya bölgesinin en büyük benimsenmesinin yaşandığı ülkelerden biri olarak gösteriliyordu. Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, yoğun bir ekonomik krizin de yaşandığı Yunanistan 47. Güney Amerika ülkesi Kolombiya 42., Venezuela 31., Meksika da 30. sırada yer aldı.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…