El Salvador Bitcoin (#BTC) hamlesinin şifreleri !

El Salvador Bitcoin yasal para birimi olarak tanıması tüm dünyada etkisini koruyor. Peki bu hamle ne anlama geliyor? Piyasalara etkisi nasıl olur? Detaylar haberimizde......

El Salvador Bitcoin (#BTC) hamlesinin şifreleri !

12 Haziran 2021 Cumartesi 10:27

El Salvador Bitcoin yasal para birimi olarak tanıması tüm dünyada etkisini koruyor. Peki bu hamle ne anlama geliyor? Piyasalara etkisi nasıl olur? Detaylar haberimizde...

El Salvador bitcoin geçtiğimiz perşembe günü lider kripto para Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak tanıyan tasarıyı onayladı. Bitcoin yasa tasarısı 84 oydan 62’ini alarak ezici bir üstünlükle kabul edildi.

  • Bu konu önemli çünkü ilk defa gelişmekte olan bir ülke Bitcoini resmen tanımış oldu. Artık ülkedeki her türlü MAL ve HİZMET, Bitcoin cinsinden alınıp satılabilecek. Hatta Her hangi bir işletme ben Bitcoin kabul etmiyorum diyemeyecek.
  • Kabul etmek istemezse, öyle bir risk almak istemezse ne olacak? Bu durumda El Salvador devletine Bitcoini anlık olarak verip karşılığında Dolar alabilecek. Bu muazzam bir gelişme zira El Salvador'un resmi para birimi Amerika Doları idi
  • Hazırlıklar 90 gün sürecek. Bu sürede El Salvador başlangıç olarak 150 Milyon Dolarlık bir ana FON kuracak. Bu fonda para BTC değil Dolar olarak tutulacak.
  • Bu Fonun amacı şu. Siz diyelim ki El Salvador'da Domates satıyorsunuz. Biri sizden 100 Dolarlık Domates almak istedi ve ödemeyi ise Dolar değil Bitcoin cinsinden yapmak istedi.
  • Siz ödemeyi Bitcoin olarak kabul etmek zorunda olacaksınız. Ama bunu cüzdanınızda Bitcoin olarak taşımak istemezseniz, o zaman 150 Milyon Dolarlık fon kullanılarak Bitcoinleriniz alınıp sattığınız malın sattığınız fiyatı kadar dolar alacaksınız (yani yukarıdaki örnekteki gibi 100 Dolar).
  • Bu sırada Bitcoin değeri artarsa siz hala 100 Dolar alıyor olacaksınız. Eğer Malınızı sattıktan sonra Bitcoin alıp tutmak isterseniz o zaman o da sizin kararınız olmuş olacak.
  • Buna ek olarak 3 tane Bitcoin karşılığında El Salvador'da oturma ve yaşama hakkına da sahip oluyor olacaksınız. Nayip Bukele'nin söylediğine göre Blockchain üzerinden teknoloji geliştiren firmalara ileride daha da fazla destek verilecek!

El Salvador, Jeotermal enerji kullanarak BİTCOİN madenciliği yapmanında önünü açıyor.

  • El Salvador gibi küçük bir ülkeye bunun desteği olacaktır. Her şeyden önce bu konuda ilk olmaları nedeni ile tüm basının dikkatini çektiler. Kesinlikle Turist sayılarında artış olacaktır. Ayrıca Madencilikten ciddi gelir elde edebilirler

Bu hamle dolar başta olmak üzere rezerv para birimlerini nasıl etkiler?

El Salvador'un Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etmesi oldukça önemli bir gelişme. Çünkü bunu ilk olarak kabul eden ülke olmanın avantajlarından yararlanacak bunu şimdiden başarmaya başladı bile çünkü dünya kamuoyunda gündem olmayı başardı ve dikkatleri üzerine çekti. Bunun yaygınlaşması ise dolar başta olmak üzere diğer rezerv paraları tahtından etme potansiyeline sahip. Amerika bunu fark etmiş olacak ki piyasada ekonomik tehditleri devreye sokmaya başladı

El Salvador Bitcoin Hamlesini JPMorgan, Değerlendirdi

El Salvador’un lider kripto para hamlesini yorumlayan JPMorgan şunları kaydetti: “2000’lerin başında dolarizasyonda olduğu gibi bu hareket istikrar endişelerini yok saymıştır. Bu hamle daha çok büyüme odaklıdır ancak IMF ile müzakeleri tehlikeye atabilir.” 2021 yılında 3.2 milyar dolarlık potansiyel bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalan El Salvador, 1 milyon dolarlık bir finansman programı için Uluslararası Para Fonu ile hali hazırda görüşmeler gerçekleştiriyor.

IMF’nin El Salvador gibi ülkeler için kredi sağlamadaki rolü göz önüne alındığında, JPMorgan değerlendirmesi diğer yorumcular ile benzer ifadeleri yansıtıyor. Daha önce IMF, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi kabul etmesi hakkında önemli yasal ve finansal sonuçları beraberinde getireceğini belirtmişti. IMF, Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülkeyi hamlesi nedeniyle eleştirmiş ve riskli bulmuştur.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

PA - Ahmet ÇETİNKAYA