Bu tokena dikkat

Uzman analistimiz Kryptoturk yorumladı IOTA; nesnelerin interneti (IoT) sektörüne yönelik faaliyet gösteren, ölçeklenebilir,...

15 Kasım 2021 Pazartesi 11:46

Uzman analistimiz Kryptoturk yorumladı

IOTA; nesnelerin interneti (IoT) sektörüne yönelik faaliyet gösteren, ölçeklenebilir, merkezsiz, modüler ve işlem ücreti olmayan bir kripto paradır. Bu kripto paranın sahip olduğu özellikler arasında, Tangle adı verilen teknoloji dikkat çekiyor.

Nesnelerin Interneti

Nesnelerin interneti (IoT) sektörü büyümesini sürdürdükçe, karşılıklı kullanılabilirlik ve kaynakların paylaşımı konuları bir hayli önem teşkil etmeye başladı. Ayrıca sektörün kullanım alanı sektör ile birlikte genişledikçe, küçük miktarlarda gerçekleştirilen işlemler de giderek arttı. Mikro işlemler olarak ifade edilen bu işlemlerden alınan işlem ücretlerinin kimi zaman, transfer edilen miktarlardan daha fazla olması “oldukça mantıksız” olarak yorumlanabilir. Mevcut Blockchain teknolojisinin sunduğu altyapı ile bu işlem ücretlerinden kaçınmanın, neredeyse imkansız bir halde olduğu bilinen bir gerçek. Blok yaratıcılarının bu ücretleri göz önünde bulundurarak blok oluşturmaları buna gerekçe olarak gösterilebilir. Bu durum; mevcut kripto para teknolojisi ile ilgili, sistemin çok unsurlu doğası da denilen başka bir konuyu gündeme getiriyor: Sistemde iki ayrı unsur var. İşlemleri gerçekleştiren ve onaylayanlar.

IOTA Nedir?

Sistemin tasarımı, katılımcıların bu şekilde ayrılmasını kaçınılmaz bir hale getiriyor. Bu ayrım da birtakım çatışmalara ve sorunlara neden oluyor. Bunun sonucunda sistemin kaynakları, bu sorun ve çatışmaları çözmek için harcanıyor. Nesnelerin interneti için özel olarak tasarlanmış bir kripto para olan IOTA; blockchain teknolojisini, aynı zamanda bahsettiğimiz bütün bu sorunları, içermeyen yenilikçi ve gelecek vadeden bir yaklaşım sunuyor.

Tangle Teknolojisi Nedir?

IOTA’nın ardındaki asıl yenilik Tangle adı verilen; ölçeklenebilir, hedefe odaklı ve devrim niteliğinde bir bloksuz dağıtımlı teknolojidir. Bu yenilik, hiçbir işlem ücreti olmadan varlık transfer etme işlemlerine olanak sağlıyor. Böylece çok küçük miktarlarda işlem yapmak da mümkün hale geliyor. Küresel Blockchain yerine, Tangle adı verilen bu dolaysız yöntem kullanılıyor.

IOTA’nın temel özelliklerinden bir tanesi de Tangle aracılığıyla veri transferi gerçekleştirmeye olanak sağlıyor olmasıdır. IOTA kullanıcıya bu veri transferi işlemini gerçekleştirebilmesi için çeşitli seçenekler sunar. Böylece kullanıcı; aralarında transfer işlemi yapmak istediği iki cihazı birbirine, doğrulanmış ve güvenli iletişim kanalları kurarak bağlar. IOTA aracılığıyla bu bağlantı üzerinden transfer edilecek bütün veriler tamamen doğrulanır ve muhtemel saldırıları imkansız hale getiren koruma protokolleriyle güvence altına alınır.

IOTA Nasıl Çalışır?

Tangle’ın çalışma mantığı şu şekildedir: bir işlem gerçekleştirmek için, kullanıcıların diğer işlemlerin onayı üzerinde çalışmaları gerekir. Bu nedenle bir işlem gerçekleştiren bütün kullanıcılar ağın güvenliğine katkı sağlarlar. Açık kaynaklı ve benzersiz bir dağıtımlı defter yapısına sahip olan Tangle, bünyesindeki her işlemi ya da veri transferini, her biri iki önceki işlem tarafından onaylanmış, iki önceki işlem tarafından onaylar. Buna göre ağın onaylanması, ağın temel özelliklerinden birisi haline geliyor. İşlemlerin onaylanması ağın kullanımından ayrıştırılmadığı için bu yeni sistem, mevcut Blockchain yapısından ayrılıyor. Ayrıca işlemlerin sayısı arttıkça sistem daha hızlı ve güvenli hale geliyor sonucuna varabiliriz.

IOTA teknik analizi ve yorumu:

#IOTA tarihi dip seviyelerinde. 1984 altı kapanışlar grafiği olumsuz etkiler. Hacim artışı ile bir pump gelebilir. Takip edlimeli. #ıotabnb #MIOTA

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/borsmetrecomtrFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaşFacebookTwitterWhatsApp