Halka Arz Hissesi Fonlarını Şeffaf Bir Şekilde Kullanacağını Duyurdu!

Halka Arz Hissesi Fon Kullanımının Açıkladı! Borsamızın en son halka arzı Durukan Şekerleme (DURKN) halka arz gelirini harcamaya devam ediyor! Şirketten gelen açıklamada, halka arz gelirinin ne şekilde kullanılıyor olduğu açıklandı. Şirket fonun bir kısmını kullandı bir kısmını da kullanmaya hazırlanıyor.

9 Kasım 2024 Cumartesi 20:55

Borsamızın en son halka arzı Durukan Şekerleme (DURKN) halka arz gelirini harcamaya devam ediyor! Şirketten gelen açıklamada, halka arz gelirinin ne şekilde kullanılıyor olduğu açıklandı. Şirket fonun bir kısmını kullandı bir kısmını da kullanmaya hazırlanıyor.

DURKN 17 Eylül günü 17 Lira halka arz fiyatıyla borsada işeme başladı. Henüz halka arz olalı 2 ay dolmadı bile ancak şiket halka ardan elde ettiği geliri kullanmaya başladı ve bunu borsa yatırımcısına çıklamalı bir rapor ile bildirdi.

Şirket halka arzdan toplam 523.479.247 Lira net halka arz geliri elde etti. Bu gelirin 127.434.413,02 Liralık kısmı kullanıldı ve geriye kalan

396.044.833,98 Liralık kısmı ise, ilgili oldukları kalemlerde kullanılmak üzere çeşitli bankalarda nemalandırılmakta olduğu açıklandı.

DURKN günlük grafik:

Şirketten gelen KAP açıklaması:

Şirket sermayesinin 100.000.000.-TL'den 132.500.000.-TL'ye artırılması nedeniyle ihraç ve halka arz edilen 32.500.000.-TL nominal değerli paylar, 1.-TL nominal değerli pay 17,00 TL sabit fiyat üzerinden halka arz edilmiştir. Halka arz sonucunda, 552.500.000.-TL tutarında brüt halka arz geliri elde edilmiştir. Halka arz çerçevesinde yapılan giderler düşüldükten sonra net 523.479.247.-TL net halka arz gelirine ulaşılmıştır. Halka arz geliri 16 Eylül 2024 tarihinde Şirket kayıtlarına yansıtılmış olup, bu tarihten 30 Eylül 2024 tarihine kadar Yönetim Kurulu Raporu çerçevesinde yapılan işlemler konu bazında aşağıda açıklanmaktadır

Yurtiçi Üretim Kapasitesinin Artırılması İçin İlave Makine Alımı ve Fabrika İnşaatı Üretim Kapasitesinin Artırılması İçin Yapılacak Yatırımlar ve/veya Güneş Enerjisi Yatırımı (“GES”)

Şirketin üretim faaliyetlerinin yürütüldüğü Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikamızda bulunan makinaların ve ilgili teçhizatın kapasitesinin artırılması ve üretilecek yeni ürünler için ihtiyaç duyulacak makina, otomasyon cihazları ve ekipmanlarının temini ile fiziki üretim kapasitesinin artırılması, Şirket faaliyetlerinin ve satışlarının artırılarak sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda 2024 yılında verilecek siparişler üzerine 2025 yılında gerçekleşecek teslimatlar sonucunda yapılacak satın alımlarla yerli ve/veya yabancı menşeli ilave çeşitli ek makine yatırımı planlanmaktadır. Öte yandan, Şirketin yeni yatırım planı olan üretim ve depolama alanı için satın almayı hedeflediği arsa üzerinde ve/veya Şirketin mevcut durumda faaliyetlerini sürdürdüğü fabrikasının yanına ilave bir fabrika binası inşa etmeyi planlamaktadır. Şirket yönetim kurulunun 12.10.2023 tarih ve 2023/09 sayılı kararı ile bulunacak uygun bir arazi üzerine güneş enerji santrali kurulumu/yatırımı yapılmasına karar verilmiştir. Artan enerji maliyetleri çerçevesinde maliyet avantajı elde edilmesi hedeflenmektedir. Şirket'in hâlihazırdaki elektrik tüketiminden dolayı toplam 6 ila 8 mw GES yatırımı yapma hakkı olduğu öngörülmektedir. Bu yatırımın finansmanının bir kısmının halka arz gelirlerinden karşılanması planlanmaktadır. Bu kapsamda halka arzdan elde edilen gelirin %40-45'lık kısmının üretim kapasitesinin artırılması amacıyla ek makine yatırımı ve/veya ilave fabrika inşaatında ve/veya maliyet avantajı elde edilebilmesi amacıyla güneş enerjisi santrali kurulumunda kullanılması planlanmaktadır.

İşletme Sermayesi İhtiyacının Karşılanması

Şirketin üretiminde kullandığı ve ticaretini yaptığı ürünlerin tamamına yakını döviz cinsinden temin edilen hammadde ve mamuller, toz şeker, glukoz, kağıt, kağıt türevleri ve tarım fiyatlarına ve söz konusu endüstrilerin kar marjlarına, büyük uluslararası üreticilerin fabrikalarındaki üretimde yaşanabilen geçici duraklamalara ve dünya çapındaki gelişmelere bağlı olarak değişebilme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla gerek global fiyat dalgalanmaları gerekse döviz kurlarında yaşanabilecek muhtemel artışlar hammadde ve mamul fiyatlarını yükseltebilmektedir. Bu riske ilave olarak hammadde ve mamul temin eden tedarikçi firmaların ürünleri herhangi bir sebeple (lojistik, gümrükleme, doğal afet, salgın vb.) zamanında teslim edememesi, ekonomik veya diğer sebeplerle, hammadde ve mamul arzında azalma olması veya daha yüksek alım yapan başka üretici firmalara dağıtımda öncelik vermesi, hammadde ve mamul temini sürecinde Şirketimiz için risk oluşturabilmektedir. Şirket hammadde ve mamul maliyetleri, pazar talebi (büyüme veya küçülmesi) ve rakiplerinin belirlediği satış fiyatlarına göre kendi fiyatlama politikasını oluşturmaktadır. Belirlenen fiyatlama politikasına göre hammadde ve mamul alımı yapılmakta ve satışlardaki vadeler belirlenmektedir. Dolayısıyla Şirketimizin izlediği fiyatlama politikasına bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacı değişkenlik gösterebilmektedir. Bununla birlikte yeni yapılması planlanan fabrika ve makine yatırımlarının işletme sermayesi ihtiyacı da önem arz etmekte olup, bu durum Şirketimizin stoklarını artırmasına sebebiyet verecektir. Şirket bu değişimleri yönetebilmek için hammadde ve mamul stoklarını artırmayı planlamaktadır. Bu doğrultuda, Şirket, net halka arz gelirinin %35-40'ını başta hammadde ve mamul olmak üzere işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanmayı planlamaktadır.

Finansal Borçların Ödenmesi

Şirketin özel bağımsız denetimden geçmiş 31.12.2023 tarihli finansal tablolarına ilişkin bağımsız denetim raporunun ilgili dipnotlarında yer alan bilgilere göre, Şirketin toplam kısa vadeli finansal borcu 288.532.845 TL'dir. Şirketin halka arzdan elde edilecek net gelirinin %15-25'ini Şirketin net kar marjının artırılması ve finansal olarak daha borçsuz bir şirket olması hedefleri kapsamında finansman giderlerinin düşürülmesi ve işletme sermayesinin artırılması amacıyla, TL ve döviz cinsi banka kredilerinin bir kısmının kapatılmasında kullanmayı hedeflemektedir. Tüm bu hususlara ek olarak, yukarıda belirtilen fon kullanım oranları Şirket menfaatleri ve piyasa koşulları doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Şirket, halka arzdan elde edilecek net geliri yukarıda izah edilen şekilde kullanmaya ihtiyacı olmadığı ve/veya kullanamadığı ölçüde, Şirket menfaatlerini gözeterek kategoriler arasında geçiş yapabilecektir. Şirket, halka arzdan elde edilen net gelirleri, kullanmaya başlayana kadar kur korumalı mevduat, Türk Lirası cinsinden vadeli mevduat ve/veya Eurobond ve/veya yatırım fonları gibi menkul kıymet alımları suretiyle nemalandıracaktır.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ

Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin 100.000.000.-TL'den 132.500.000.-TL'ye artırılması nedeniyle ihraç ve halka arz edilen toplam 32.500.000.-TL nominal değerli payları 17 Eylül 2024 tarihinde Borsada işlem görmeye başlamış olup söz konusu payların halka arzı nedeniyle net 523.479.247.-TL halka arz geliri elde edilmiştir. Halka arz geliri 16 Eylül 2024 tarihinde Şirket kayıtlarına yansıtılmış olup bu tarihten 30 Eylül 2024 tarihine kadar “Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Amacına İlişkin Rapor” çerçevesinde, toplam 127.434.413,02.-TL tutarında harcama yapılmıştır

İşbu rapor döneminde halka arz gelirinden henüz Yurt İçi Üretim Kapasitesinin Artırılması İçin İlave Makine Alınması, Çatı Güneş Enerjisi Yatırımı ve İlave Fabrika İnşaatının Yapılması kalemi için harcama yapılmamış olup İşletme Sermayesi İhtiyaçlarının Karşılanması kalemi için 93.096.509,25 TL. ve finansal borçların ödenmesi kalemi için ise 34.337.903,77.-TL olmak üzere toplam 127.434.413,02.-TL tutarında harcama yapılmıştır. Halka arzdan elde edilen fonun kalan 396.044.833,98 TL.lik kısmı ise, ilgili oldukları kalemlerde kullanılmak üzere çeşitli bankalarda nemalandırılmaktadır.