Yılbaşı hediyelerine çip kösteği

Küresel çip sıkıntısı tüm yıl boyunca etkisini hissettirdi ve hala ortadan kalkmadı. Bu yılbaşı hediye alışverişi biraz daha...

Yılbaşı hediyelerine çip kösteği

13 Aralık 2021 Pazartesi 10:17

Küresel çip sıkıntısı tüm yıl boyunca etkisini hissettirdi ve hala ortadan kalkmadı.

Bu yılbaşı hediye alışverişi biraz daha zor olabilir mi? Bazı hediyeleri elde etmek daha mı zor yoksa daha pahalı mı olacak?

Bu, neyin peşinde olduğunuza ve yeniyıl alışverişinizi ne kadar geç bıraktığınıza bağlıdır.

Yarı iletkenler; arabalardan e-bisikletlere, çamaşır makinelerine ve diş fırçalarına kadar giderek artan sayıda ürünün kaputunun altındadır. Covid pandemisi tedarik zinciri darboğazlarına ve artan talebe yol açtığı için bu çiplerin çoğu yetersiz durumda.

Araştırma firması Gartner’da yarı iletken analisti olan Alan Priestley, çip sıkıntısının Noel’de bir miktar etkisi olacağını söyledi.

“Geçmişte kolayca bulunabilen bazı şeylerin şimdi kolayca bulunmayabileceğini görebiliriz” dedi ve artık alışılmış alışveriş hizmetlerinde anlık tatmin bulunamayacağını da sözlerine ekledi. “Hepimiz online alışverişe alışkınız: düğmeye basın, 24 saat içinde orada. Belki şimdi iki ya da üç hafta beklemeniz gerekiyor.”

Günümüzün elektronik ürünlerinin çoğu, çok sayıda çip içerir.

Priestley, “Karşılaştığımız sorun, çiplerle yapılan şeylerin sadece bir çip kullanmamasıdır,” dedi. “Yeni akıllı telefonlarda çok, çok sayıda güç kontrol yongası var ve bunlar yetersiz tedarik edilen yongalar.”

Yarı iletken endüstrisinin ağır topları olan TSMC , Samsung ve Intel , daha yenilikçi sürümler satarak daha fazlasını yapabildikleri için bu eski, daha az gelişmiş güç yönetimi yongalarını yapmaya odaklanmıyorlar.

Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve oyun konsolları gibi yarı iletken açısından zengin ürünlerin popüler yılbaşı hediyeleri olması muhtemeldir, ancak analist firması Forrester’ın başkan yardımcısı ve araştırma direktörü Glenn O’Donnell’e göre bulunabilirlik sorunları var.

Sony’nin PS5′i ve Microsoft’un Xbox Series S’si, örneğin Google’ın Pixel 6 Pro akıllı telefonu gibi, yaygın olarak kullanılamıyor .

O’Donnell, CNBC’ye “Onları alabilirseniz yüksek bir prim ödüyorsunuz” dedi.

Yarı iletkenleri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan tedarik sorunlarının bu sezon çok sıkıntı yaratacağına inanıyorum” dedi. “Ağacın altına koymak istediğin şeye zaten sahip değilsen, şansın tükenebilir. Noel Baba’nın kendisi bile teslimat yapamaz.”

Botlarla savaşmak

Tüketicilerin bu yılbaşında talep edilen ürünler için rekabet ettiği diğer müşteriler değil. Bazı insanlar, popüler öğeleri çevrimiçi olarak gerçek değerinden erişilebilir hale gelir gelmez yakalamak için otomatik botlar kullanıyor.

O’Donnell, “Botlar, piyasayı köşeye sıkıştırmak için yüksek talep gören ürünleri satın alıyor, böylece bunları şişirilmiş fiyatlarla satabiliyorlar” dedi.

eBay , Facebook Marketplace, Gumtree ve diğer satın alma ve satma platformlarında önerilen perakende fiyatından çok daha fazlasına satılan sayısız PS5 ve Xbox Series S konsol örneği vardır .

Tereddüt etmeyin ve esnek olun

Priestley, alışveriş yapanların, stokta bulunan ve mevcut olan arzu edilen elektronikleri bir an önce satın almayı düşünmeleri gerektiği konusunda uyardı.

“Oradaysa ve müsaitse, satın alın” dedi. “Sorun, tedarik hatlarının uzatılması. Mevcut arzda olan mallar tüketildikçe, bunların yerine konması daha uzun sürecek.”

Belirli satın alımlarda esnek olabilen tüketiciler de daha fazla şansa sahip olabilir. Örneğin PC’ler birçok farklı konfigürasyona sahiptir ve merkezi işlem birimi (CPU) genellikle değiştirilebilir.

Priestley, ”İstediğiniz konfigürasyon mevcut olmayabilir, ancak farklı bir konfigürasyon mevcut olabilir” dedi. “Alternatifleri düşünün.”

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/borsmetrecomtrFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaşFacebookTwitterWhatsApp