Avrupa ülkeleri yaklaşan kış için endişeli, enerji tasarrufu sağlayacak önlemler alınıyor

Avrupa ülkeleri yaklaşan kış için endişeli. Rusya'dan gelen gaz arzının azalması nedeniyle ve Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alınan enerji tasarrufu önlemleri ülkeler tar...

Avrupa ülkeleri yaklaşan kış için endişeli, enerji tasarrufu sağlayacak önlemler alınıyor

26 Ağustos 2022 Cuma 10:33

Avrupa ülkeleri yaklaşan kış için endişeli. Rusya'dan gelen gaz arzının azalması nedeniyle ve Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alınan enerji tasarrufu önlemleri ülkeler tarafından onaylanıyor.

ALMANYA

Almanya federal hükümeti, kış mevsimine girilmeden önce kamu binalarında ısıtmanın ve aydınlatmanın kısıtlanmasını içeren enerji tasarrufu önlemini onayladı. Böylece gaz kullanımının yaklaşık yüzde 2 oranında azaltılması hedefleniyor.

Alman hükümeti, Rusya'dan gelen gaz arzının azalması nedeniyle ve Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alınan enerji tasarrufu önlemlerini onayladı.

Buna göre 1 Eylül'den itibaren kamu binaları (hastaneler gibi sosyal kurumlar hariç) en fazla 19 dereceye kadar ısıtılacak ve koridorlarda ısıtma tamamen kapatılabilecek. Binalar ve heykeller de artık estetik amaçlarla aydınlatılmayacak

Hükümet, söz konusu önlemlerle gaz kullanımını yaklaşık yüzde 2 oranında azaltmayı planlıyor. Ekonomi Bakanı Robert Habeck Berlin'deki kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Genel olarak alınan önlemler enerji tasarrufu sağlıyor. Ancak, arkamıza yaslanıp rahatlayabileceğimiz ölçüde değil" dedi. Habeck, önlemlerin hane halkları, şirketleri ve kamu sektörü için önümüzdeki 2 yıl içinde toplamda yaklaşık 10.8 milyar euro daha az harcama yapılmasını sağlayacağını belirtti.

Almanya enerji tasarrufu önlemlerinin yanı sıra kış aylarında gaz depolamasını artırmaya yardımcı olmak için Kuzey Denizi kıyısında 2 sıvılaştırılmış doğal gaz terminali de kurmaya çalışıyor.

ENERJİ TASARRUFU ÖNLEMİ ALINMIŞTI

Doğalgaz ithalatının yarısı için Rusya'ya bağımlı olan Almanya'da Gazprom'un hamlesinin ardından başkent Berlin, Münih ve Hannover de dahil olmak üzere birçok şehirde enerji tasarrufu önlemleri alınmıştı.

Kamu ve ofis binaları ile büyük salonlar gibi "insanların sıkça vakit geçirmediği alanlarda" ısıtma sistemlerinin kapatılması yönünde çağrıda bulunulmuştu. Ayrıca bazı şehirlerde bulunan sokak aydınlatmaları da azaltılırken, Berlin'de yaklaşık 200 tarihi bina ve heykeli aydınlatan spot ışıkları kapatılmıştı.

İSPANYA

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümetinin, ağustos başında çıkardığı kararname ile yürürlüğe giren enerji tasarruf planı mecliste onaylandı.

Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde farklı önlemlerle uygulanan enerji tasarrufları İspanya'da 1 Kasım 2023'e kadar yürürlükte kalacak.

Enerji tasarruf planı, azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Katalan ve Bask ayrılıkçı partilerin desteğiyle meclisten geçti.

Muhalefetteki aşırı sağcı Vox partisi ise "anayasanın egemenlik ve eşitlik ilkeleri ile İspanyolların özgürlük hakkını ihlal ettiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine itiraz edeceğini açıkladı.

Enerji tasarrufu kapsamında, kamu binalarında, ticari alanlarda, büyük mağazalarda, havaalanları, tren ve otobüs garları gibi ulaşım altyapılarında, kültürel alanlarda, otellerde klima kullanımının yaz boyunca 27 derece ile sınırlandırılması, ayrıca saat 22.00'dan sonra kamu binaları, mağazalar ve alışveriş merkezlerinin vitrinlerinin ışıklarının kapatılması gerekiyor.

Klima kullanımı kış dönemimde 19 derece ile sınırlandırılırken, restoran ve mağazalardan içerdeki havayı muhafaza etmek için kapılarını kapalı tutmaları isteniyor.

Enerji tasarrufu planına uymayanlara 60 bin euroya kadar para cezası getiren hükümet, yasa gereği büyük ihlallerde cezanın 100 milyon euroya kadar çıkabileceğini açıkladı.

Hükümet yetkilileri, planın işlemesinde esnek davranılacağını, amacın ceza kesmek olmadığını belirtti.

İSVİÇRE

İsviçre hükümeti, enerji krizinin muhtemel olumsuz etkilerini önlemek için kış mevsiminde doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma hedefi koydu.

Hükümetten yapılan açıklamada, Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında ülke genelinde doğalgaz talep ve tüketiminin azalması için gönüllülük esaslı tasarruf kampanyası başlatıldığı bildirildi.

Bu kapsamda seneye kış döneminin bitişine kadar doğalgaz kullanımından yüzde 15 tasarruf edilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Kalorifer ve kombi gibi ısıtıcılardaki ısı ayarını bir kademe düşürmenin yüzde 5 ila 6 oranında tasarruf sağlayabileceği, apartman ve iş hanlarındaki çift yakıt sisteminin isteğe bağlı olarak doğalgazdan sıvı yakıta dönüştürülmesi durumunda ise bu oranın yüzde 20'ye yükselebileceği vurgulandı.

Tasarruf kampanyasına ilişkin detayların eylülde paylaşılacağı ifade edildi.

Öte yandan, enerji krizi nedeniyle ülkede kış döneminde elektrik kesintileri yaşanabileceği ihtimali, İsviçre genelinde elektrik jeneratörlerine yönelik talebi artırdı.

İsviçre'nin en çok kullanılan internet üzerinden alışveriş sitesi Digitec Galaxus'un sözcüsü Alex Hammerli, Swissinfo.ch haber sitesine verdiği demeçte, taşınabilir güç istasyonu ve jeneratörlere yönelik talebin temmuzdan bu yana artış gösterdiğini belirtti.

Hammerli, "Bu yılın temmuzunda geçen yıla kıyasla 9 kat daha çok taşınabilir güç istasyonu ve 4 kat daha fazla elektrik jeneratörü sattık." ifadesini kullandı.(bloomber habertürk)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

enerji enerji