SON DAKİKA: Asgari ücret belli oldu! Kaç TL? Vergiler kaldırıldı mı?

Asgari ücret belli oldu! Kaç TL? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücreti açıkladı! Asgari ücret kaç oldu? Asg...

SON DAKİKA: Asgari ücret belli oldu! Kaç TL? Vergiler kaldırıldı mı?

16 Aralık 2021 Perşembe 15:41

Asgari ücret belli oldu! Kaç TL? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücreti açıkladı! Asgari ücret kaç oldu?

Asgari ücret belli oldu! Kaç TL?

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamını belirli oldu!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere toplandı. Yeni asgari ücret, 4250 TL oldu!

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALDIRILDI!!!

Eski asgari ücret net 2 bin 825 TL.

2021 yılı asgari ücreti, bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Faiz indirimi gelmişti!

Merkez bankası faiz kararı açıklamaya göre PPK faiz oranlarını beklentilere paralel şekilde 100 baz puan indirdi

Yapılan açıklamada politika faizinin 100 baz puan indirildiği ifade edildi

Fed faizi sabit bıraktı

Dün toplanan Amerikan merkez bankası Fed faizi sabit bıraktığını açıklamıştı

Fed, 2021’in son toplantısında faizleri değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 düzeyinde bırakırken, varlık alımlarının azaltım hızını aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkardı. Karar metninde, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) varlık alımlarının hızındaki benzer indirimlerin her ay uygulanmasının uygun olacağı, ancak ekonomik görünümdeki değişikliklerin gerektirmesi halinde alımların hızını ayarlamaya hazır oldukları vurgulandı. Öte yandan metinden enflasyona ilişkin “geçici” değerlendirmesinin çıkarılması dikkati çekti.

Bankanın ekonomiye ilişkin yayımladığı projeksiyonlarda ise gelecek yıl için 3 faiz artırımına işaret edilirken, enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edildi.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik gelişmeler ve görünümün, varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdiğini belirterek, “Yükselen enflasyon baskıları ve hızla güçlenen iş gücü piyasası nedeniyle ekonominin artık artan miktarda politika desteğine ihtiyacı yok.” dedi. Omicron varyantının ekonomi için risk oluşturduğunu belirten Powell, maksimum istihdam yönünde hızla ilerlediklerini, ancak bir müddet daha iş gücüne katılımın güçlü olmayabileceğini söyledi.

Analistler, Fed’in karar metni ile Powell’ın açıklamalarının “güçlü ve net” mesajlar verdiğini belirterek, yapılan yönlendirmelerin her ne kadar “şahin” tonda devam etse de 2022’de para politikalarının seyrine ilişkin belirsizlikleri azalttığını, bu durumun pay piyasalarını desteklediğini söyledi.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz.