Singapur bakanı, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdiğini duyurdu

Singapur Ticaret Bakanı yaptığı açıklamada, maliyet tasarruflarından, daha fazla pazar erişimine kadar, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Singapur işl...

Singapur bakanı, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdiğini duyurdu

4 Ocak 2022 Salı 11:53

Singapur Ticaret Bakanı yaptığı açıklamada, maliyet tasarruflarından, daha fazla pazar erişimine kadar, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Singapur işletmeleri için net faydalar olacağını söyledi.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık veya RCEP, toplu olarak dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini kapsayan ve küresel ekonominin %30′unu oluşturan 15 ülke tarafından imzalanan bir mega ticaret anlaşmasıdır . Çin’in dahil olduğu anlaşmaya ABD dahil değildir.

Singapur’un ticaret ve sanayi bakanı Gan Kim Yong, CNBC’nin ” Squawk Box Asia “ya verdiği demeçte, RCEP’in bölge içinde ticari işbirliğini ve entegrasyonu artıracak önemli bir anlaşma olduğunu söyledi .

Gan, ” İşletmeler için oldukça fazla fayda bekleyebileceklerini düşünüyorum. Başlangıç ​​olarak, işletmeler tarife indirimi açısından %92′ye varan oranlarda faydalanabilirler ,” dedi. “Bu, işletmeler için maliyet tasarrufu sağlayacak, aynı zamanda pazara erişimi de kolaylaştıracak.”

Ticaret anlaşması, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin 10 üye ülkesi ve en büyük ticaret ortaklarından beşi: Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından imzalandı. Bu ülkeler 2,2 milyarlık bir pazar ve 26,2 trilyon dolarlık küresel üretimden oluşuyor

Ticaret bakanı, anlaşmanın daha fazla şeffaflığa izin vereceğini ve profesyonel hizmetler, bilgisayar ve ticari hizmetler ile lojistik ve dağıtım gibi alanlarda hizmet ihracatını kolaylaştıracağını söyledi. Yatırımcılar, yatırımlarıyla ilgili daha fazla kesinliklerden de yararlanabilirler, diye ekledi.

“RCEP aynı zamanda dünyanın geri kalanına üye ülkelerin entegrasyon ve işbirliğine bölgedeki ekonomik büyümeyi beslemeye devam etmenin önemli bir yolu olarak baktıklarının ve bu nedenle kurallara dayalı çok taraflı bir ticaret sistemine inandıklarının önemli bir işaretidir. ” dedi Gan.

Singapur için RCEP ne anlama geliyor?

Gan’a göre Singapur, şehir devletinde faaliyet gösteren şirketlerin RCEP’ten nasıl yararlanabileceğini paylaşmak için iş dünyası liderleri, iş konseyleri ve diğer çeşitli endüstri kuruluşlarıyla ilişki kurmayı planlıyor.

“Bu bir yolculuk ve bu yolculukta ilk bölüm bolca paylaşım ve eğitim olacak” dedi. “Yapılması gereken çok iş var - sadece anlaşmayı imzalayıp yürürlüğe koymak değil.”

Analistler daha önce RCEP’in ekonomik faydalarının mütevazı olduğunu ve gerçekleşmesinin yıllar alacağını söylediler. Ancak anlaşma,  ABD’nin Asya-Pasifik’teki ekonomik etkisinin azaldığı bir zamanda Çin için jeopolitik bir zafer olarak görülüyor .

Dünyanın ticarete en bağımlı ekonomilerinden biri olan Singapur, ASEAN serbest ticaret anlaşması gibi RCEP’in ötesinde bir dizi çok taraflı ve ikili ticaret anlaşmasına sahip.

Singapur aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir yıl önce Trans-Pasifik Ortaklığından çekilmesinden sonra 2018′de oluşturulan 11 uluslu bir mega ticaret anlaşması olan Kapsamlı ve İlerici Trans-Pasifik Ortaklığının bir parçası.

Gan’a göre, biraz farklı odak ve farklı hükümlere sahip birden fazla ticaret platformuyla uğraşmak, işletmeler için potansiyel olarak zorluklar yaratabilir.

″İşletmeler, hangi anlaşmanın kendileri için en uygun olduğunu anlamak zorunda kalacaklar ve bence [devlet kurumları] işletmelere bu anlaşmaların onlar için ne anlama geldiğini açıklamak, bu anlaşmaların özelliklerinden yararlanmalarına yardımcı olmak için orada olacaklar” dedi. .

Asya için ne anlama geliyor

Bakan, RCEP’in üye ülkelerin Asya-Pasifik tedarik zincirlerini daha esnek hale getirmenin yollarını tartışmasının yolunu açtığını belirterek, anlaşmanın diğer hükümlerin yanı sıra gümrük süreçlerini ve sevkiyat izinlerini basitleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Önemli ölçüde, tedarik zinciri esnekliğinin yanı sıra lojistik ve dağıtımı kolaylaştırıyor” dedi. “Tedarik zincirinin dayanıklı kalmasını sağlamak için, RCEP’teki belgenin ötesine geçmesi [zorunlu] olacaktır. Bu, kilit oyuncuların çözüm aramak için bir araya gelmesini gerektirecektir.”

Küresel tedarik zincirleri, 2020′de koronavirüs pandemisi nedeniyle kesintiye uğradı ve dünya çapında endüstrilerin kapanmasına neden oldu. Geçen yıl, dünyanın birçok yerinde sokağa çıkma kısıtlamaları kademeli olarak kaldırılırken, talepte keskin bir artışa neden oldu.

Bu , pandemi öncesi kadar üretemeyen veya tedarik edemeyen mal üreticileri ve dağıtıcıları için kaosa yol açtı . İşgücü sıkıntısı ve ana bileşenlerin ve hammaddelerin kıtlığı gibi bir dizi neden buna katkıda bulundu.

Yeni Covid varyantı omikron dünya çapında hızla yayılırken, ülkeler tekrar karantinaya girmek zorunda kalırsa tedarik zincirlerinde daha fazla aksama riski artıyor. 

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…