Rusya-Ukrayna siber savaş boyutu!

Siber saldırılar modern savaş teknolojisinin bir parçası. Günümüzde ve gelecekte ciddi bir etkisi olan Siber Savaş, Rusya ve Ukrayna'da ne boyutta? Hep beraber inceleyelim...

Rusya-Ukrayna siber savaş boyutu!

6 Mart 2022 Pazar 12:44

Siber saldırılar modern savaş teknolojisinin bir parçası. Günümüzde ve gelecekte ciddi bir etkisi olan Siber Savaş, Rusya ve Ukrayna'da ne boyutta? Hep beraber inceleyelim...

Rusya - Ukrayna siber savaş boyutu!

Aslında işgal girişiminden önce bir savaş başlamış gibiydi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde Ukrayna hükümetinin pek çok internet sayfası devre dışı bırakıldı. Parlamento, hükümet, Dışişleri Bakanlığı ve birçok resmi kurumun internet sitelerine siber saldırılar düzenlendi. Hackerler (bilgisayar korsanları), "DDos" (Dağıtılmış Hizmet Reddi) denilen bir siber yöntemle ağ sunucularını yoğun bir bombardımana tuttu, altyapıyı düşürdü. Ukrayna, bu siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tuttu.

Ukrayna'daki bilgisayarlarda "Wiper" denilen bir yazılımla kullanıcılar fark etmeden çok sayıda veriyi silen ya da verilere zarar veren bir program da tespit edildi. Rusya'nın Ukrayna'ya 2017 yılında düzenlediği "Nopetya" adlı siber saldırının arkasında da "Wiper" vardı. Bu saldırının yol açtığı ekonomik zarar oldukça büyük olmuştu.

Siber saldırlar hibrit savaşın en önemli parçası!

Ukrayna'da sıcak çatışmaların başlamasından bu yana siber saldırılar bir tür "yan meydan muharebesi"ne dönüştü. Ukrayna, bu nedenle sadece askeri gücüyle değil, bilişim uzmanlarının desteğiyle de Rusya'ya karşı mücadele ediyor. Reuters haber ajansına göre Kiev hükümeti, Rus bilgisayar korsanlarının saldırılarını geri püskürtecek ve Rusya'daki bilişim altyapısına saldırı düzenleyebilecek yetenekteki kişileri kendilerine başvurmaya çağırdı.

Çağrıya ilk destek veren uluslararası hackerler grubu Anonymus olmuş gibi gözüküyor. Dünya çapındaki bağımsız bilişimcilerden oluşan Anonymus, Moskova yönetimine dijital savaş açtı. 26 Şubat'a dek Rus hükümetinin pek çok internet sitesi devre dışı kaldı. Bu saldırıların büyük çoğunluğunun arkasında Anonymus olduğu tahmin ediliyor. Batı ülkelerinde Moskova'nın propaganda makinesi olarak görülen Rus devletine bağlı yayın kuruluşu rt.com'un internet sayfası da siber saldırıya uğrayan yerlerden oldu.

Peki bu tür siber saldırılar savaş ve çatışmaların gidişatını etkileyebilir mi?

Uzmanlar bu konuda şüpheli. Alman Yeni Sorumluluk Vakfı Uluslararası Siber Güvenlik Politikaları Bölümü Başkanı Sven Herpig, "Burada sıcak bir savaşın yaşandığı, patlamaların olduğu, insanların öldüğü bir çatışmadan bahsediyoruz. Birilerinin çıkıp Rus Savunma Bakanlığı'nı hackleyip verilerini ifşa edip etmeyeceğinden ve bunun savaşın gidişatı açısından belirleyici olup olmayacağından emin değilim" diye konuşuyor.

Rusya'nın siber saldırıları hibrit savaşın bir unsuru olarak gördüğü aşikar. Rusya sadece önemli dijital sistemlerin altyapılarına saldırarak değil, aynı zamanda savaşa dair yanlış bilgiler yayarak da bir siber saldırı yürütüyor. Rusya'nın bu tür saldırıları Ukrayna'yı işgali öncesinde "modern savaşın psikolojik parçası" olarak hayata geçirdiği görülüyor.

Siber güvenlik uzmanı Herpig, Rusya'nın kullandığı yöntemi "Burada hedef halkı güvensizliğe sürüklemek ve direnme gücünü kırmak" diye yorumluyor.

Uzmanlar, Ukrayna'daki savaş sürecinde Rusların siber saldırılarını geniştelebileceğinden yola çıkıyor. Özellikle de yalan ve yanlış bilgi yayma konusunda. Bunun ilk işaretlerini de geçen Cuma günü yaşanan olaylar verdi. Çok sayıda Almanca gazete, internet sitesi ve sosyal medya platformlarına yönelik siber sadırılar tespit edildi. Bu saldırıların arkasında Rusya'nın dezenformasyon amacının olduğu tahmin ediliyor.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.