Rusya Merkez Bankası faiz indirdi, faiz yüzde 9.5'dan, yüzde 8'e düşürüldü

Rusya Merkez Bankası faiz indirdi, faiz yüzde 9.5'dan, yüzde 8'e düşürüldü. Beklenti faizin yüzde 9'a düşürülmesi yönündeydi.

Rusya Merkez Bankası faiz indirdi, faiz yüzde 9.5'dan, yüzde 8'e düşürüldü

22 Temmuz 2022 Cuma 14:05

Rusya Merkez Bankası faiz indirdi, faiz yüzde 9.5'dan, yüzde 8'e düşürüldü. Beklenti faizin yüzde 9'a düşürülmesi yönündeydi.

Bu yıl savaş nedeniyle olağanüstü toplantılar yapan Merkez Bankası faizi 10,5 baz puan artışla %20’ye çıkarmasının ardından 4 toplantıda kademeli olarak %9,5’e düşürerek savaş öncesi seviyeye çekti.

Savaş öncesinde Rusya Merkez Bankasının izlediği politika

Ülkede yükselen enflasyon nedeniyle Merkez Bankası Mart 2021’de ilk faiz artışını gerçekleştirdi. Mart 2021-Şubat 2022 döneminde faiz ölçülü oranlardaki artışla %4,25’ten %9,5’e çıkarıldı. Şubat sonunda Ukrayna’ya yapılan saldırı sonrasında bankanın uyguladığı strateji olağanüstü koşulları kapsıyordu.

Rusya’da enflasyon Nisan’da %17,8 ile zirveyi görmesinin ardından Mayıs’ta %17,1’e sınırlı düşüş yaşadı. Fakat Haziran’da enflasyon %15,9’a geriledi ve son ayda fiyat artışında hissedilir bir yavaşlama oldu.

Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını 150 baz puan indirerek yüzde 9,5’a düşürdüğünü duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, Rus ekonomisine yönelik dış koşulların zorlu kalmaya devam ettiği ve büyümenin önünde engel teşkil ettiği belirtildi.

Enflasyondaki artışın ise yavaşladığının kaydedildiği açıklamada, Rus rublesinin güçlendiği ve ekonomideki daralmanın ise beklenenden daha hafif yaşandığı ifade edildi.

Tüketici talebindeki anormal artışın da sona erdiğinin belirtildiği açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını 150 baz puan indirerek yüzde 9,5’e düşürme kararı almıştır. Ekonomideki durumun tahminler doğrultusunda ilerlemesi halinde, gelecek toplantılarda ilave faiz indirimi değerlendirmeye alınacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Rusya Merkez Bankası, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle politika faiz oranını 28 Şubat’ta yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkarmıştı. Banka, 26 Mayıs’ta gerçekleştirdiği toplantıda faizi son olarak yüzde 11’e çekmişti.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

faiz faiz