Küresel gıda fiyatlarında yeni rekor
FAO Gıda Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 12.6 artarak tarihi rekorunu egale etti. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart'ta ortalama...
8 Nisan 2022 Cuma 11:31
FAO Gıda Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 12.6 artarak tarihi rekorunu egale etti.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart'ta ortalama 159,3 puan ile aylık bazda yüzde 12.6 artarken, yıllık bazda yüzde 33.6 yükseldi. Böylece Endeks, 1990'daki başlangıcından bu yana yeni bir tarihi rekor kırdı.
Son artış, bitkisel yağlar, tahıllar ve et alt endeksleri için tüm zamanların yeniden en yüksek seviyelerini yansıtırken, şeker ve süt ürünleri de önemli ölçüde yükseldi.
FAO Hububat Fiyat Endeksi, Mart'ta yüzde 17,1 artarak 170,1 puana ulaştı ve 1990'dan bu yana rekor düzeydeki en yüksek seviyesini gördü. Bu ayki artış, büyük ölçüde Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklanan ihracat kesintilerinin buğday ve iri taneli tahıl fiyatları üzerinde artan baskıdan kaynaklandı. Karadeniz bölgesinden beklenen ihracat kaybı, zaten sıkı olan küresel buğday mevcudiyetini daha da kötüleştirdi.
ABD'de mahsul koşullarına ilişkin endişelerin de etkisiyle dünya buğday fiyatları Mart ayında keskin bir şekilde yükseldi ve yüzde 19,7 arttı. Uluslararası iri taneli tahıl fiyatları Mart ayında yüzde 20,4'e çıktıktan sonra rekor bir seviyeye ulaştı ve mısır, arpa ve sorgum fiyatlarının tümü 1990'dan bu yana rekor düzeydeki en yüksek seviyelerine ulaştı. Önemli bir ihracatçı olan Ukrayna için artan enerji ve girdi maliyetlerine ek olarak önemli ölçüde azalan mısır ihracat beklentileri, dünya mısır fiyatlarında aylık bazda yüzde 19,1'lik bir artışı destekledi. Mısır pazarlarındaki güçlenme, sorgum fiyatlarının yüzde 17,3 oranında artmasıyla diğer iri taneli tahılları etkilerken, arz belirsizlikleri zaten dar olan arpa piyasası üzerinde daha fazla baskı yaratarak arpa fiyatlarını Şubat ayına göre yüzde 27,1 artırdı. Pirinç fiyatları ise aylık bazda sınırlı bir değişim gösterdi ve hala bir önceki yılın değerinin yüzde 10 altında kaldı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Mart'ta aylık bazda yüzde 23.2 artarak 248.6 puan ile yeni bir rekor kırdı. Endeksin keskin yükselişi, ayçiçeği, hurma, soya ve kolza yağı fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Uluslararası ayçiçek yağı fiyatları, Karadeniz bölgesinde devam eden ihtilaf nedeniyle azalan ihracat arzının etkisiyle Mart ayında önemli ölçüde arttı.(bloomberg)
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…