İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tüm İşyerlerini Kapsayacak Şekilde Yürürlüğe Girdi!
1 Ocak 2025 itibarıyla tüm işyerlerinde çalışan sayısı ve tehlike sınıfına bakılmaksızın iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale geldi.
10 Ocak 2025 Cuma 16:45
30 Haziran 2012'de Resmi Gazete'de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, uzun süredir ertelenen maddeleriyle 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen yürürlüğe girdi. Artık işyerlerinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bakılmaksızın iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale geldi.
Yeni düzenlemeyle, daha önce sadece belirli tehlike sınıflarında ve çalışan sayısına göre uygulanan zorunluluk, artık çalışan sayısı 1 kişi olan işletmeleri bile kapsıyor. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmakla yükümlü olacak.
Kanunun temel hedefi, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak. Aynı zamanda, çalışanların güvenli bir ortamda daha verimli çalışmasını sağlamak da amaçlanıyor.
Muhasebe bürolarından kreşlere, giyim mağazalarından marketlere, tiyatro ve kütüphanelerden restoranlara kadar geniş bir yelpazedeki işyerleri bu kapsamda yer alıyor.
Az tehlikeli sınıfta C-B-A sınıfı uzmanlar, tehlikeli sınıfta B ve A sınıfı uzmanlar, çok tehlikeli sınıfta ise sadece A sınıfı uzmanlar çalışabilecek. Tam zamanlı çalışan bir C sınıfı uzman en az 28 bin 45 TL, B sınıfı uzman 40 bin 710 TL, A sınıfı uzman ise 47 bin 586 TL maaş alıyor. Dışarıdan hizmet veren kısmi zamanlı uzmanların saatlik ücretleri ise C sınıfı için 130,7 TL, B sınıfı için 189,8 TL, A sınıfı için 221,8 TL olarak belirlendi.
Kanuna uymayan işyerlerini ağır cezalar bekliyor. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayan işyerlerinde temel ceza miktarı 92 bin 403 TL'den başlayacak. 50'den fazla çalışanı olan işyerlerinde bu rakam 138 bin 604 TL'ye kadar çıkabilecek.