Çin de yaşanan emlak krizi dünyaya sıçrar mı

Çinli emlak geliştiricisi Kaisa Group Holdings’in Hong Kong’da işlem gören hisseleri, bir varlık yönetimi ürününde ödemeyi kaçırdığı haberlerinin ardından cuma günü durduruldu....

Çin de yaşanan emlak krizi dünyaya sıçrar mı

9 Kasım 2021 Salı 15:07

Çinli emlak geliştiricisi Kaisa Group Holdings’in Hong Kong’da işlem gören hisseleri, bir varlık yönetimi ürününde ödemeyi kaçırdığı haberlerinin ardından cuma günü durduruldu.

Ünlü Harvard Kamu Politikası ve Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff ve IMF Ekonomisti Yuanchen Yang tarafından hazırlanan bir araştırma makalesinde, gayrimenkul sektörünün Çin GSYİH’sının yaklaşık %29′unu oluşturduğu tahmin ediliyor.

Oxford Üniversitesi Çin Merkezi’nde ekonomist ve araştırma görevlisi olan George Magnus, “GSYİH’nın %29′u düşüş bir yana, sadece zamanı işaret ediyorsa, önümüzdeki 10 yıl için bunun hakkında her şeyi bileceksiniz” dedi.

Oxford Üniversitesi Çin Merkezi’nde ekonomist ve araştırma görevlisi olan George Magnus’a göre, Çin’in emlak sektörünün karşı karşıya olduğu borç sorunlarının hem yerel hem de küresel ekonomiyi etkileyen bir durgunluk dönemine neden olması muhtemel.

Çinli emlak geliştiricisi Kaisa Group Holdings’in Hong Kong’da listelenen hisseleri , bir varlık yönetimi ürününde ödemeyi kaçırdığı haberlerinin ardından cuma günü durduruldu . Bu , kredi geliştirici China Evergrande Group’u içeren uzun süren destanın arkasından geldi .

Magnus, önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin karşı karşıya kalacağı zorluklar arasında, özellikle emlak sektörüyle ilgili olan borcun en sorunlusu olabileceğini savundu.

“Bence gerçekten çok kısa vadeli bir sorun ve bence bunu emlak sektöründe görebiliriz, bu da ekonominin geri kalanında yerel yönetimler, devlet işletmeleri ve benzeri arasında neler olup bittiğine dair bir metafordur. ” dedi.

Bence emlak piyasası artık gerçekten bir devrilme noktasına ulaştı.”

Magnus, Çin emlak piyasasındaki en az yirmi yıllık genişlemeden sonra, hükümetin piyasayı canlandırmak için adım atmaya istekli olması nedeniyle, tehlikeli görünmeye başladığında, Pekin’in bu sefer aynı şeyi yapmaya artık istekli olmayabileceğini veya yapamayacağını ileri sürdü.

“ Bence hükümet, doğabilecek korkunç finansal istikrarsızlık riski nedeniyle kredi hızlandırıcısına tekrar baskı yapmak istemiyor” dedi.

“Biraz çıkmazdalar. Bu yıl ve 2022′de Kasım ayındaki kongreden önce emlak sektörüne yardım etmeye çalışacaklarını umuyorum, ancak dürüst olmak gerekirse piyasanın yıllarca durgunlukla karşı karşıya olduğunu düşünüyorum.”

GSYİH’nın %29′u

Ünlü Harvard Kamu Politikası ve Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff ve IMF Ekonomisti Yuanchen Yang tarafından Ağustos 2020′de yayınlanan bir araştırma makalesinde , emlak sektörünün Çin GSYİH’sının yaklaşık %29′unu oluşturduğu tahmin ediliyor.

Buna konut yatırımı, yönetim, kiralama ve satın alma gibi hizmetler ile emtia ve dayanıklı tüketim malları gibi diğer girdiler dahil.

Magnus, “GSYİH’nın %29′u, bırakın düşüşleri, önümüzdeki 10 yıl için sadece zamanı işaret ediyorsa... bunun hakkında her şeyi bileceksiniz ve bu pazara içeriden veya dışarıdan satış yapan insanlar da bunu hissedecekler.” dedi.

“Son 10 veya 15 yılda bu pazarı ve Evergrande gibi şirketleri temel olarak yönlendiren kaldıraç etkisinin gelecekte var olacağını sanmıyorum. ' dedi.

Onun yorumları , geçen hafta Çin emlak sektörünün daha geniş ekonomiyi istikrarlı ve sağlıklı tutmak için “önemli ölçüde küçülmesi” gerektiğini söyleyen Texas A&M Ekonomi Profesörü Li Gan’ın yorumlarını yansıtıyor .

Gan, alıcıların yatırım olarak ikinci ve üçüncü mülkleri toplaması ve geliştiricilerin yıllar süren aşırı borçlanmanın ardından her yıl milyonlarca yeni birim inşa etmeye devam etmesi nedeniyle Çin’in konut stokunun %20′sinin boş olduğunu tahmin ediyor.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/borsmetrecomtrFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaş