Bir gram altın yeniden bin lira

Spot altın, Dünya Bankası'nın 2022 büyüme tahminlerini tekrar düşürmesi ve ABD Hazine Bakanının enflasyonla ilgili açıklamalarıyla son haftalarda elde ettiği yükselişini korudu...

Bir gram altın yeniden bin lira

8 Haziran 2022 Çarşamba 10:31

Spot altın, Dünya Bankası'nın 2022 büyüme tahminlerini tekrar düşürmesi ve ABD Hazine Bakanının enflasyonla ilgili açıklamalarıyla son haftalarda elde ettiği yükselişini korudu.

Dolar/TL'deki yükselişle birlikte gram altının fiyatı da 6 ay sonra yeniden bin lirayı gördü. Altın, enflasyondaki artışa bağlı olarak küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağına dair uyarıların geleneksel bir güvenli liman olarak cazibesini artırmasıyla seviyesini korudu.

Spot altın geçtiğimiz üç hafta içinde yüze 3,5 değer kazanırken 1.850 seviyesinde destek oluşturdu.

Dolar/TL 'deki yükselişin de etkisiyle gram altında 20 Aralık'tan bu yana yeniden 1.000 lira seviyesi görüldü.

Bu hafta küresel ekonomide daha fazla sorunlar yaşanabileceğine dair işaretler altında yeni katalizör olarak öne çıkıyor.

Dünya Bankası Salı günü 2022 için büyüme tahminlerinde daha fazla kesintiye giderken önümüzdeki birkaç yıl için düşük ve orta gelir ekonomileri için ortalamanın üstünde enflasyon ve ortalamanın altında büyüme ve olası istikrarsızlık yaşayabilecekleri uyarısında bulundu.

ABD’de Hazine Bakanı Janet Yellen, artan hayat pahalılığında endişeli politikacılara enflasyonun yüksek kalmasını beklediklerini ve geçen yıl büyük fiyat artışlarının "geçici" olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Diğer yandan dünyanın en büyük mücevher altın tüketicisi olan Çin’de olumlu işaretler gelmeye devam ediyor. Şanghay’da iki aylık kapanmaya ve Pekin’de yolculuk kısıtlamalarına neden olan en kötü pandemi salgınlarından birinden çıkılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu durum ilerleyen dönemde fiziksel altın alımına destek olabilir.

Türk lirası, bir yandan da dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Dolar/TL kuru yüzde 1'i aşan yükselişle 17 seviyesini gördü. Dolar küresel olarak güçlenmeye devam ederken Türk lirası gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Salı günkü 6 baz puanlık gerilemenin ardından bu sabah yeniden yüzde 3’ün üzerine çıktı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,27 yükselişle 1.235 seviyesinde.

Türkiye'nin risk primi 738 baz puanla 2008'den bu yana en yüksek seviyeden işlem görürken, gösterge faiz de yüzde 25,96 olarak kaydedildi. (bloomberg)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…