Altın ve petrol, yön arayışında
Altın, Fed tutanaklarında hızlandırılmış sıkılaşma politikası ve faiz artışı ihtimaline sıcak bakıldığı ifadelerine rağmen yatay seyrediyor.
7 Nisan 2022 Perşembe 09:59
Altın, Fed tutanaklarında hızlandırılmış sıkılaşma politikası ve faiz artışı ihtimaline sıcak bakıldığı ifadelerine rağmen yatay seyrediyor.
Altın, yatırımcıların Fed’in yıllık 1 trilyon doların üzerinde sıkılaşma politikası uygulama ve enflasyona karşı faiz artırma politikasını değerlendirmesiyle yatay seyrini sürdürüyor.
Spot altın, hızlandırılmış sıkılaşma politikasının faizsiz varlıklar üzerinden baskı kurma ihtimaline rağmen 1900 dolar üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Fed’in pandemi döneminde satın aldığı varlıkları azaltmak için hazırladığı yol haritası 25 baz puan faiz artırılan toplantı tutanaklarında açıklığa kavuştu.
Bunun yanında tutanaklar, toplantıya katılanların çoğunluğunun fiyat baskılarının yumuşamaması durumunda, faiz artışına sıcak baktığını da gösterdi. 10 yıllık hazine tahvil getirileri de 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.
Yine de Ukrayna’da yaşanan savaşın ekonomiler üzerinde etkileri ve yayılmaya devam enflasyonist baskılar nedeniyle değer korumaya yönelik yatırım araçlarına olan talep, altına olan desteğin devam etmesine neden oluyor.
“ABD tahvil getirilerindeki artışa rağmen altın fiyatlarındaki direnç, beklentilerin daha geniş bir kapsamda fiyatlanabileceğine işaret ediyor” diyen IG Asia Stratejisti Yeap Jun Rong, “Önümüzdeki dönemde uzayan jeopolitik gerginlikler ve ekonomik büyümenin zayıflayacağına dair endişeler altını fiyatlarını destekleyerek 1900 doları izlenmesi gereken bir destek seviyesine dönüştürebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Petrol fiyatlarında 'rezerv' düşüşü durdu
Uluslararası Enerji Ajansı'nın rezerv kullanımı açıklaması sonrası düşüşe geçen petrol fiyatlarında toparlanma izlendi.
Petrol fiyatlarında Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) daha fazla acil durum rezervinin kullanıma açılacağı açıklamasının ardından kaydedilen gerileme durdu.
ABD ham petrolü yeniden 97 doların üzerine gelirken, Brent petrol de 102 doların üzerinde işlem gördü.
Oanda Asia Pacific Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley petrol piyasasına ilişkin değerlendirmesinde "Savaş hâlâ sürüyor, Rusya yaptırımları da sıkılaşıyor ve stratejik petrol rezervlerinin kullanıma açılmasına rağmen petrol arzında savaş ve yaptırımlardan dolayı hâlâ yapısal açık bulunuyor" yorumunu yaptı.
UEA'nın açıklaması fiyatları aşağı çekmişti
Fiyatlar, UEA’nın Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında yaşanabilecek tedarik sıkıntılarını gidermeye yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervlerinden 120 milyon varil petrolü daha kullanıma açacağını açıklamasının ardından gerilemişti.
UEA Başkanı Fatih Birol, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, piyasaya sürülecek 120 milyon varilin 60 milyon varilinin ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını kaydetti.
Birol, diğer üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacağına ilişkin ayrıntıların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
İngiltere’nin yeni yaptırım kararları da petrol piyasaları tarafından yakından izlendi.
2022'nin sonuna kadar İngiltere, Rus kömür ve petrolüne olan tüm bağımlılığını sona erdireceğini ve sonrasında ise mümkün olan en kısa sürede gaz ithalatını sonlandıracağını duyurdu. Ayrıca gelecek haftadan itibaren Rusya'nın petrol üretme ve ihraç etme kabiliyetini azaltmak amacıyla önemli petrol arıtma ekipmanları ve katalizörlerinin ihracatının yasaklanacağı bildirildi.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…