Altın ve petrol fiyatları, yatay seyretmeye başladı

Spot altın 3 günlük düşüşün ardından yaklaşan Fed faiz toplantısını beklemeye geçerek yatay bir seyre geçerken uzmanlar değerli metalin bir süre daha 1850-1950 bandında seyrede...

Altın ve petrol fiyatları, yatay seyretmeye başladı

16 Mart 2022 Çarşamba 10:27

Spot altın 3 günlük düşüşün ardından yaklaşan Fed faiz toplantısını beklemeye geçerek yatay bir seyre geçerken uzmanlar değerli metalin bir süre daha 1850-1950 bandında seyredeceğini öngörüyor.

Altın 3 günlük düşüşün ardından yatırımcıların faiz artışı kararı çıkması beklenen Fed toplantısını beklemeye geçmesiyle yatay bir seyir izlemeye başladı.

Spot altın Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enflasyonun güvenli varlıklara talebi artırmasıyla geçtiğimiz hafta rekor seviyesine 5 dolar yaklaşması sonrası son 2 haftanın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüş, yatırımcıların Fed’in 2018’ten bu yana ilk faiz artışını yapacağı beklentisiyle değerli emtiaya olan talebini azaltmasıyla geldi.

ABD Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsüne dair yol haritası Rusya’nın izolasyonu ve savaş nedeniyle ortaya çıkan riskler nedeniyle belirsizliğini koruyor.

Ekonomistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü şahin tavrını korumasını beklerken ilerisi için izlenecek politikanın Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) mevcut enflasyonu nasıl yorumlayacağına bağlı olarak belirleneceği düşünülüyor. Salı günü yayımlanan bir rapor üreticilere ödenen fiyatların arttığına işaret ederek enflasyonist baskılara dikkat çekti.

“Değerli metaller şu an için düzeltmenin önemli bir kısmını oluşturuyor, dolayısıyla FOMC öncesi veya sonrasında kısa vadeli dönüş işlemlerine yönelik dipten alımlar düşünülebilir” diyen SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innesi, “Fed’in faiz artışında ayağını gazdan çekmeyeceğini bu nedenle altının 1800 dolar altına düşmeden 1850-1950 seviyesinde bir süre daha kalıcı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın Salı günü yüzde 2,2’ye varan düşüş sonrası yüzde 0,2 değer kazanarak 1920 seviyesinden işlem görüyor.

Haftanın ilk iki işlem gününde keskin bir düşüş kaydeden petrol fiyatları Çin'de karantina önlemlerinin yeniden devreye girmesinin etkisiyle düşüşüne ara verdi.

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket Çin'den gelen önlem haberlerinin etkisiyle kesildi.

Rusya-Ukrayna savaşında diplomatik çabaların öne çıkmasının verdiği destekle gerileyen petrol fiyatlarında fiyatlamalar talep yönlü baskılar dolayısıyla terse döndü.

Mart başından bu yana ilk kez 100 doların altını test eden Brent petrol yeniden bu eşiğin üzerine çıkarken, ABD tipi ham petrolde de sınırlı yükselişle işlemler 97 dolar civarından geçti.

Son günlerde dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Çin'den gelen haberler petrolde fiyatlamaları etkileyen temel unsur oldu.

Talepte Çin baskısı

Çin’in pandeminin başlarında tamamen bastırdığı salgının yeniden baş gösterme ihtimali yükseldi. Ülkede günlük vaka sayıları son iki yılın rekor seviyelerine tırmandı.

Ülkede Omikron kaynaklı vakaların yayılmasından endişe edilirken, Çin hükümetinin sıfır tolerans politikasında köklü değişikliğe gitmeyeceğine inanılıyor.

Teknolojinin kalbi Shenzhen kentinde tam kapanma önlemleri devrede. Ülkenin en büyük otomotiv ve batarya üreticileri arasında yer alan BYD tesisleri üretime ara verdi. Foxconn’un iPhone yaptığı iki kampüste de üretim durdu.

Shenzhen kentinin yer aldığı Guangdong eyaletinin gayrı safi hasılası 2021 yılında 2 trilyon dolara yakındı. Eyalet ekonomisi Güney Kore veya İspanya’yla bol ölçüşecek ölçekte.

Dünyanın en kalabalık ülkesinde kapanan tek şehir Shenzhen değil. Jilin eyaletine giriş çıkışlar da askıya alındı.

Jilin ağır sanayi bölgesi, 25 milyon dolayındaki oto üretiminin yüzde 11’ini tek başına gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük iki otomotiv ürecisi Toyota ve VW’in bölgede fabrikaları bulunuyor, tesisler üretime ara vermiş durumda.(bloomberg)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…