Altın, gümüş ve petrol fiyatları düştükçe düşüyor

ABD dolar endeksi son yirmi yılın zirvesine çıkarken değerli metallerde baskı artıyor. Altın ve gümüşün ons fiyatı geriledi, gram altındaki düşüş dolardaki yükseliş nedeniyle s...

Altın, gümüş ve petrol fiyatları düştükçe düşüyor

6 Temmuz 2022 Çarşamba 08:42

ABD dolar endeksi son yirmi yılın zirvesine çıkarken değerli metallerde baskı artıyor. Altın ve gümüşün ons fiyatı geriledi, gram altındaki düşüş dolardaki yükseliş nedeniyle sınırlı kaldı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yükselişe geçen petrol fiyatları bugün yüzde 10 geriledi. ABD merkezli finans devi Citigroup, bugün talebi felce uğratacak bir durgunluk yaşanırsa ham petrolün varil fiyatının yıl sonunda 65 dolara, 2023'ün sonunda da 45 dolara kadar düşebileceği tahmininde bulunmuştu. Altın ve gümüş fiyatları, artan faiz oranları ve doların güçlenmesiyle kan kaybediyor.

Altın fiyatları salı günü yüzde 2'den fazla değer kaybederek 1800 dolar seviyesinin altına gerilirken, ons gümüşteki kayıp yüzde 3'ü aştı.

DOLAR ENDEKSİNİN SON 20 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMASI ETKİLİ OLDU

Değerli metallerdeki düşüşte dolar endeksinin son 20 yılın zirvesine çıkması etkili olurken, yükselen faiz oranları altın ve gümüşe olan iştahı azaltıyor.

Altın, resesyon gibi ekonomik krizlerde yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri bir yatırım aracı olsa da herhangi bir getirisi olmadığı için güçlü dolar karşısında zayıflıyor.

Uzmanlar ekonomide artan risklerin ve ekonomik durgunluk endişesinin bir süredir altını 1800 dolar seviyesinin üzerinde tuttuğunu belirtse de merkez bankalarının enflasyonla mücadele konusunda verdiği faiz artışı mesajları değerli metali aşağı yönlü baskılamaya başladı. Nitekim dün altın 1800 dolar seviyesinin altına indi.

Kitco Metals kıdemli analisti Jim Wyckoff, “Altın ve gümüş kısa vadede tamamen düşüş eğiliminde ve bu da spekülatörleri vadeli işlem piyasalarından düşüş yönlü pozisyon almaya davet ediyor” dedi.

Yatırımcılar, önümüzdeki aylarda olası faiz artırımlarının büyüklüğüne ilişkin yeni ipuçları için ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü yayınlanacak Haziran ayı toplantısının tutanaklarını bekliyor.

KAPALIÇARŞI'DA ALTIN FİYATLARI

Kapalıçarşı'da gram altın, Dolar/TL'nin tekrar 17 sınırına gelmesiyle birlikte akşam saatlerinde 963 TL'den işlem gördü. Çeyrek altın 1571 TL alış ve 1608 TL satış fiyatıyla işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 6 bin 489 TL alış ve 6 bin 587 TL satış fiyatıyla seyretti.

altın altın

Ham petrol için gösterge fiyat işlevi gören brent tipi ham petrol bugün yüzde 10'a yakın gerileyerek 101 dolara indi. Batı Teksas tipi ham petrol yüzde 9,16 düşüşle varil başına 99 dolara kadar geriledi.

Rusya-Ukrayna savaşı petrol fiyatlarında bu yıl ciddi bir artış yaşanmasına neden olmuş ancak ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere birçok merkez bankasının faiz artırımına gitmesi durgunluk beklentisinin tırmanmasına yol açmıştı. Resesyon beklentisi, uzun vadede petrol fiyatlarında düşüş yaşanabileceği tahminlerini beraberinde getirdi.

Citi Research bugün yayınladığı raporda, küresel bir resesyonun yaşanması durumunda petrol fiyatlarında çok keskin düşüşler yaşanacağını öngördü.

Resesyona girilmesi halinde ham petrol fiyatının 2022 sonuna kadar 65 dolar/varile gerileyeceğini öngören Citi, OPEC+’dan bir müdahale gelmez ise 2023 sonu için fiyat beklentisini de 45 dolar/varil olarak ortaya koydu.

Raporda cari piyasa şartları altında belirlediği fiyat tahminlerine de yer veren Citi, 2022 üçüncü çeyrekte Batı Teksas petrolünde ortalama fiyatın 94 dolar olacağını, yüksek fiyatların talebi zayıflatmaya devam etmesiyle fiyatın dördüncü çeyrekte 81 dolar/varile gerileyeceğini öngördü.

Citi’nin Batı Teksas petrolü için 2022 yılı ortalama fiyat beklentisi 95 dolar/varil olurken, 2023 yılında ortalama fiyatın 72 dolar/varile gerilemesini beklediğini belirtti.

BRENT PETROL TAHMİNİ

Brent petrolü için 2022 üçüncü çeyrek ortalama fiyat tahminini 99 dolar/varil olarak duyuran ve dördüncü çeyrekte ortalama fiyatın 85 dolar/varile gerileyeceğini tahmin eden Citi, 2022 yılının tamamı için ortalama fiyat beklentisini 98 dolar, 2023 için ortalama fiyat tahminin 75 dolar olarak duyurdu. (sözcü)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

altın altın