Almanya ve Norveç enflasyon kıskacında

Almanya ve Norveç son yılların en büyük enflasyonuyla yüzleşiyor. Bütün Avrupa ülkeleri, yüksek enflasyonla mücadele ederken, halk sosyal yardımlarla ayakta kalmaya çabalıyor.

Almanya ve Norveç enflasyon kıskacında

10 Ağustos 2022 Çarşamba 11:34

Almanya ve Norveç son yılların en büyük enflasyonuyla yüzleşiyor. Bütün Avrupa ülkeleri, yüksek enflasyonla mücadele ederken, halk sosyal yardımlarla ayakta kalmaya çabalıyor.

Alman halkı zor günler geçiriyor:

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Verilere göre, Almanya'da haziran ayında yüzde 7,6 olan enflasyon, temmuzda yüzde 7,5 oldu. Ülkede enflasyon, aylık bazda da yüzde 0,9 arttı.

Böylece ülkede enflasyon, son yılların en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti. Almanya'da enflasyondaki yükselişin ana nedeni ise enerji oldu.

Enerji ürünlerindeki fiyat artışı yıllık yüzde 35,5'i buldu. Ülkede yıllık bazda kalorifer yakıtı fiyatları yüzde 102,6, doğal gaz fiyatları yüzde 75,1 ve elektrik fiyatları yüzde 18,1 artış gösterdi.

Gıda fiyatlarında artış temmuzda yıllık bazda yüzde 14,8 seviyesinde ölçüldü.

Bu dönemde yağ fiyatı yüzde 44,2, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 24,2, et ürünleri fiyatları ise yüzde 18,3 arttı.

Almanya'da AB uyumlu TÜFE ise temmuzda aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda yüzde 8,5 olarak belirlendi.

Norveç, yüksek enflasyon canavarıyla savaşıyor:

Norveç'te enflasyon Temmuz'da 34 yılın zirvesine yükseldi. Bu durum, Norveç Merkez Bankası'ndan bu ay beklenenden daha yüksek montanlı faiz artışını gündeme getirdi.

Norveç'te enflasyon 4. ayda da tahminleri aştı. Norveç İstatistik Ofisi'nin verilerine göre enflasyon Temmuz'da yıllık yüzde 6,8 ile 1988'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ekonomistlerin tahmini yüzde 6,3'tü. Açıklamada fiyat artışlarına "olağandışı güçlü gıda fiyatlarının öncülük ettiği" ifade edildi. Gıda ve alkol dışı içeceklerde aylık artış yüzde 7,6 oldu.

Veri, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantıda yüzde 1,25'teki politika faizini 50 baz puan artırabileceği beklentisini güçlendirdi. 50 baz puanlık artış, bankanın Haziran'daki sözlü iletişiminden daha agresif bir adım olabilir.

Yine bugün açıklanan veriye göre Danimarka'da enflasyon yüzde 8,2'den 8,7'ye yükselerek 1983'ten beri en yüksek seviyeye çıktı.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

enflasyon enflasyon