Timus bezi bağışıklık sistemini güçlendirmede ve virüsü hafif geçirmede etkili

Kadın ve çocuklarda hastalık daha hafif seyrediyor Koronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu...

Timus bezi bağışıklık sistemini güçlendirmede ve virüsü hafif geçirmede etkili

22 Aralık 2020 Salı 11:49

Kadın ve çocuklarda hastalık daha hafif seyrediyor

Koronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.

Timüs Bezi nedir?

Timus bezi, vücudumuzda iman tahtasının üzerinde, tiroid bezinin altında ve soluk borusunun önünde bulunur. Timüs bezi bir komuta-eğitim merkezidir. Tiroid bezi tarafından salgılanan T hücreleri yani lenfositlerin; vücut hücreleri ile vücuda zararlı olabilecek yabancı hücreleri ayırt etmeyi öğrendikleri yerdir timüs

"Timüsünuz aktif ise hastalıkla mücadelede başarılı olursunuz"

Çalışma sonuçlarına dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Hastalığın seyri vücutta bulunan timüs beziyle ilgili olabilirdi. Yaşla birlikte hastalık artış göstererek yaşlılarda daha ağır geçtiğini, kadın ve çocuklarda daha hafif olduğunu fark ettik. Literatür taramalarımızda şunu gördük timüs hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı var. Timüs bağışıklık sisteminin komutanı gibidir. T hücrelerinin eğitim gördüğü bir yerdir. Eğer sizin timüsünuz aktif ise bağışıklıkla mücadeleyi iyi koordine edebiliyorsa hastalıkla mücadelede daha başarılı olursunuz. Koronavirüsten önce görülen SARS virüsünde de timüs hacmi ile virüs arasında bağlantı olduğu ortaya çıkmıştı. Çalışmalar neticesinde, timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğuna karar verdik. Yani timüs desteklenirse koronavirüsle mücadele o kadar güçlü olacak. Konuyla ilgili bir bilimsel makale yazdık ve bu çalışma Avrupa'da saygın bir dergide yayınlandı" değerlendirmesinde bulundu.

“Timüs bezi kanser riskini ortadan kaldırıyor”

Kanserin kuramının formülü üzerine çalışmalar yapan Nobel ödüllü Mc. Farlane Buruner; timüs bezinin işlevleri artırıldığında bedenin her türlü kanserden korunmak ve kurtulmak için büyük bir yetenek kazandığını ve kanser riskini ortadan kaldırdığını ispatlamıştır.

Hipofizden salınan endorfin ve serotonin seviyesi timüs bezinin işlevsel olarak devamlılığını etkiler. Endorfin ve seroton timüsü uyararak vücut için mutluluk, iç huzur, denge ve sakinlik getirir. Aynı zamanda gülümsemek timüs bezini güçlendirir. Bununla birlikte 2009 yılında yapılan bir çalışmada çinkonun yaşla birlikte vücutta azalmasına bağlı olarak timüs fonksiyonlarını ve timüsten salınan T hücrelerinin bozulmasına neden olduğu bulunmuştur.

Yaş ilerledikçe küçülüyor

Bir çocuğun dünyaya geldiği anda timüs bezinin son derece aktif olduğunu anlatan Özkars, şu ifadeleri kullandı:

"Erkeklerde hızlı, kadınlarda geç küçülüyor. Çocuklarda ise çok aktif. Ancak ergenliğe doğru küçülür ve erişkinlikte daha küçük bir hal alır. Ancak kadınların hormonal dengesinden dolayı timusun küçülmesi gecikiyor. Bu da kadınlarda daha hafif seyreden koronavirüs vakalarını açıklayacaktır. Timusun gülmekle birlikte küçülmesinin geciktirileceği yönünde de çalışmalar var. Eğer siz tebessüm eden pozitif bir insansanız timus beziniz daha geç küçülüyor. Viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli oluyorsunuz. Biz bu konuda umutluyuz ve timusun desteklenmesini düşünüyoruz. Timüsün küçülmesini engelleyecek ilaçların gelecekte virüs tedavisinde kullanılacağını umut ediyoruz."

(hurriyet.com)