Piyasalar için "karar haftası" 25 merkez bankası faiz hamlesini yapacak

Bu hafta dünya merkez bankalarından gelecek kararlar piyasaları domine edecek. Çin’de, ABD’de, Japonya’da, Türkiye’de ve İngiltere’de merkez bankaları, art arda faiz hamlelerin...

Piyasalar için

19 Eylül 2022 Pazartesi 11:03

Bu hafta dünya merkez bankalarından gelecek kararlar piyasaları domine edecek. Çin’de, ABD’de, Japonya’da, Türkiye’de ve İngiltere’de merkez bankaları, art arda faiz hamlelerini yapacak.

Piyasalar için merkez bankalarının karar haftası başladı. Yoğun gündemle geçecek haftada küresel merkez bankalarından kritik adımlar gelecek. Dünya çapında 25 merkez bankası bu hafta faiz kararını açıklayacak.

PAZARTESİ: TCMB ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU

Pazartesi saat 10:00’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak.

SALI: YD-ÜFE AÇIKLANACAK

Haftanın ilk faiz kararı Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından Salı sabaha karşı 04:15’te gelecek. Banka, kurumsal ve hane kredileri için kullanılan bir yıllık kredi ana faiz oranı (LPR) 5 baz puan düşürerek yüzde 3,65 ile rekor düşük seviyeye indirmişti.

Salı günü saat 10:00’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yurt dışı üretici fiyatları (YD-ÜFE) verilerini paylaşacak.

Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı, saat 17:30’da iç ve dış borç istatistiklerini yayımlayacak.

ÇARŞAMBA: FED FAİZ KARARINI VERİYOR

Ardından Çarşamba günü TÜİK, saat 10:00’da Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi’ni açıklayacak. Veri, en son yüzde 134,96 seviyesinde gerçekleşmişti.

Haftanın küresel piyasalar için beklenen kararı Fed faiz kararı Çarşamba günü gelecek. Son 4 toplantıda faiz artıran bankanın, 25, 50 ve iki kez peş peşe 75 baz puan faiz artırımına gitmesinin ardından bu kararında da 75 baz puanlık bir hamle yapması bekleniyor. Son gelen enflasyon oranının yüzde 8,3 ile beklentiyi aşmasının ardından 50 baz puan kararsızlığı ortadan kalkarken bu kez 100 baz puanlık hamle sesleri yükseldi. Fed’in saat 21:00’de açıklayacağı karar altın, para ve hisse piyasalarını etkileyecek.

PERŞEMBE: TCMB FAİZ KARARI GÜNÜ

Küresel piyasaların merakla takip ettiği gelişmelerden Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz kararını Perşembe sabahı saat 06:00’da açıklayacak. BoJ, çok uzun süredir faizi yüzde -0,10 seviyesinde sabit tutuyor.

Perşembe günü, Yurt içi piyasalar için veri açılışı TÜİK ve TCMB iş birliğiyle oluşturulan Tüketici Güven Endeksi ile saat 10:00’da gelecek.

Yurt içi piyasalar için haftanın beklenen verisi TCMB faiz kararı olacak. Bir önceki toplantısında sürpriz bir şekilde 100 baz puan faiz düşüren TCMB için, Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bu toplantıdan sabit bırakma beklentisi çıktı.

Aynı saatte İngiltere Merkez Bankası da faiz kararını açıklayacak. BoE, yılın ilk toplantısında başladığı faiz artırım sürecinde 5 toplantıda 150 baz puanlık artış yaptı.

CUMA: TURİZM RAKAMLARI

Haftanın son günü veri akışı TÜİK tarafından açıklanacak, motorlu kara taşıtları istatistikleri ile saat 10:0’da başlayacak.

Aynı saatte TCMB, finansal hizmetler güven endeksi verisini duyuracak. Endeks en son 168,3 puan olarak gerçekleşmişti.

Yine saat 10:00’da TOBB tarafından kurulan ve kapanan şirketler raporu yayımlanacak.

Ardından saat 11:00’de Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı ziyaretçi sayıları verilerini açıklayacak. En son yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 52,84 artışla 6,67 milyon olarak açıklanmıştı. (cnn)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

faiz faiz