Tüketici ve Konut Kredilerinde Düşüş! Türkiye Ekonomisinde Son Durum
Türkiye ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirme Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapıldı.
24 Ekim 2024 Perşembe 17:19
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Oğuz Yurtoğlu'nca hazırlanan "Üçüncü Çeyrekte Daralma" başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Ekim 2024 araştırma notunu paylaştı.
Kesinleşen Temmuz, Ağustos ve kısmen açıklanan Eylül ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024'ün üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1,3 oranında küçülmesinin beklendiği ifade edildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle gerçekleştirilen hesaplamalarla ise 2024'ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,6 azalacağı öngörüldü.
2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatında yüzde 3,7, konut kredilerinde yüzde 6,2 ve kamu tüketim harcamalarında yüzde 5’lik bir azalış bekleniyor.
2023'ün aynı çeyreğine göre bakıldığında, tüketim malları ithalatında yüzde 1 ve kamu tüketim harcamalarında yüzde 13,4’lük bir artış, konut kredilerinde ise yüzde 3,6 ile ciddi bir azalış öne çıktı. Aynı dönemde tüketici kredilerinde de yüzde 5,9’luk bir düşüş öngörüldü.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2024'ün üçüncü çeyreğe yatırım malı ithalatında yüzde 4,3’lük bir düşüş, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 6,6’lık bir artış bekleniyor.
Diğer yatırım öncü göstergelerinde beklenen değişimler ise yüzde 2,1 düşüş ile yüzde 1 artış arasında izlendi.
Yıllık bazda ise kamu yatırım harcamalarında yüksek bir artış (yüzde55,4), ticari kredilerde ise yüzde 2,6’lık bir düşüş öngörüldü. Perakende stoklarında yüzde 5,5’lik, üretim beklentilerinde ise yüzde 12,9’luk ciddi bir düşüş hesaplandı.
2024'ün üçüncü çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 0,4’lük, ithalatta ise yüzde 6’lık bir düşüş bekleniyor.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise ihracat yüzde 1,9, altın dışı ihracat ise yüzde 2,6 artış öngörüldü. Ithalat ise yüzde 8,2 azalırken, altın dahil edilmediğinde ithalatta yüzde 3,4’lük azalış saptandı.