IMF Uyardı! Asgari Ücreti Fazla Artırmayın!

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapacağı asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açacak bir artış yapmaması gerektiğini ve en yoksul kesime destek önlemlerine odaklanması gerektiğini söyledi.

IMF Uyardı! Asgari Ücreti Fazla Artırmayın!

23 Ekim 2024 Çarşamba 15:51

IMF Türkiye'nin asgari ücreti bir kez daha yüksek oranda artırmaktan kaçınmasını istiyor

IMF Türkiye misyon şefi Türkiye'nin asgari ücreti geçen yıl olduğu gibi enflasyonu körükleyecek şekilde artırmamasını, bunun yerine nüfusun en yoksul kesimlerini destekleme önlemlerine odaklanmanı istedi.

Washington'daki IMF Dünya Bankası yıllık toplantısı sıraasında Reuters'a bir açıklama yapan Jim Walsh, faiz indirimi söylentilerinin "muhtemelen erken" olduğunu söyledi.

Walsh, Merkez Bankası'nın 2025 sonuna kada %14 enflasyon hedefine ulaşmak istiyorsa faiz oranlarını tekrar yükseltmesi gerekebileceğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapacağı asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açacak bir artış yapmaması gerektiğini ve en yoksul kesime destek önlemlerine odaklanması gerektiğini söyledi.

Bu yılın Ocak ayında Türkiye'de net asgari ücret yüzde 49 artırılırken, bu oran yılın ilk çeyreğinde enflasyonun keskin bir şekilde yükselmesine yol açmıştı. 2025'te uygulanacak asgari ücret için, ilgili bakanlık ve sendikaların yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına Aralık ayında başlayacak.

Walsh, Washington'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters'a yaptığı açıklamada, "(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz, çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgarin ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor" dedi. ve ekledi:

"YETKİLİLERİN BİR DENGE KURMASI GEREKİYOR VE BUNUN FARKINDALAR"

Walsh, Türkiye'nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkili bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Mayıs'ta yüzde 75 ile zirve seviyesine ulaşan enflasyon, o zamandan bu yana düşüş trendine girerek Eylül ayında yüzde 49.4'e gerilemiş ve politika faizi olan yüzde 50'nin de altına inmiş oldu.

Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayında faizleri sabit tutarken, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığını söyledi.

TCMB bir iki aya faiz indirimlerinin başlayabileceği beklentilerinde değişim getirecek bir mesaj vermemişti.

Finansal koşulların zaten sıkılaştığını belirten Walsh, TCMB'nin iletişimini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini de belirtti.

Walsh, "TCMB sıkılaştırma yanlısı bir tutum izledi ve enflasyonun düşüş trendine girdiği görene kadar faizleri sabit tutacağını dile getirdi" dedi.

Ancak, piyasalarda TCMB'nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentiler bulunduğunu belirten Walsh, "Enflasyon aylık bazda yüzde 2.5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken" dedi.

IMF, Türkiye'de enflasyonu gelecek yılın sonunda yüzde 24 seviyesinde bekliyor. Reuters anketine göre de enflasyonun 2025 sonunda yüzde 25'e düşmesi bekleniyor.

Reuters anketlerine göre ayrıca TCMB'nin ilk faiz indirimi beklentisi Kasım'dan için Aralık veya Ocak ayına kaymış durumda. Anketlerde 2025 sonuna kadar faizlerin 20 puan düşürülerek yüzde 30'a çekilmesi beklentisi ise korunuyor.

Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalat ihtiyaçlarının Türkiye'yi olası enerji şokları ve enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına karşı daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti ve ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini belirtti.

IMF, Türkiye'nin maliyetli enerji sübvansiyonlarını azaltmaya devam etmesini teşvik ederken, yoksul haneleri bu durumun olumsuz etkilerinden korumanın önemine de vurgu yaptı.

IMF "Ne kadar erken yaparsanız, sübvansiyonları reforme ederek o kadar fazla para tasarrufu edersiniz" dedi.