Gayrimenkul Piyasasında Ne Bekleniyor?

Gayrimenkul piyasası 2023 yılında deprem etkisi ve yüksek reel konut fiyatları sebebiyle durgundu. Geçtiğimiz sene ise yüksek faizlere rağmen ilk 11 ayda 2023 konut satış rakamlarına ulaştı.

10 Ocak 2025 Cuma 10:45

Gayrimenkul Piyasasında Ne Bekleniyor?

Gayrimenkul Piyasası 2025'te Canlanıyor: Düşük Faiz ve Kamu-Özel İşbirliği

Türkiye'de gayrimenkul piyasasının önümüzdeki yıl daha canlı olması bekleniyor. 2023 yılında deprem etkisi ve yüksek reel konut fiyatları nedeniyle durgun olan piyasa, geçtiğimiz sene yüksek faizlere rağmen ilk 11 ayda 2023 konut satış rakamlarına ulaştı.

KuveytTürk Yatırım Sektör haberlerinde bugün Gayrimenkul Piyasasından bahsetti. Değerlendirmesi şu şekilde oldu :

Gayrimenkul piyasasının önümüzdeki yıl daha canlı olması bekleniyor. Gayrimenkul piyasası 2023 yılında deprem etkisi ve yüksek reel konut fiyatları sebebiyle durgundu.Geçtiğimiz sene ise yüksek faizlere rağmen ilk 11 ayda 2023 konut satış rakamlarına ulaştı. Aralık ayı rakamlarınında açıklanmasıyla beraber bu sene, geçen seneye kıyasla %17-18'lik bir artış bekleniyor. Ev sahibi olmak isteyen kişiler yüksek faiz sebebiyle pandemi zamanında alışık oldukları düşük faizli kredilere bir süredir erişemiyordu. 2025 yılında faizlerin düşme beklentisiyle beraber konuta erişimin ve konut üretiminin artması bekleniyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Sektörel Beklenti Anketinde geçtiğimiz dönemde üretimin artacağı beklentisi %0 iken şuan önümüzdeki 6 ayda üretimin artacağı beklentisi %31,8. Sektörün bu görüntüyü sürdürmesi uzun vadeli büyüme için önemli. İnşa sektörü Türkiye ekonomisinin en önemli yapıtaşlarından bir tanesi.Doğal olarak Türkiye ekonomisinin büyümesi içinde kritik öneme sahip.Türkiye'nin yıllık konut üretim ihtiyacı 800-900 bin iken şu an üretim yaklaşık 500-600 bin civarı ile kısıtlı. Bu üretim rakamlarının talebin aşağısında kalması ve yüksek faizle krediye erişimin zor olmasıyla beraber konut sahipliği oranı %56,1 ile 2000'lerin başından beri en düşük seviyede.O yıllarca bu oran yaklaşık %70'ti. Uzmanlar hem deprem riskini minimize etmek hemde konut sahipliği oranının tekrardan yükselebilmesi için kentsel dönüşümün teşvikini ve kiraları düşürmeye yönelik teşviklerin devreye alınmasını, devletin özel sektörle iş birliği içinde çalışması gerektiğini söylüyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekici bu konu ile ilgili modellerinden söyle bahsediyor: ‘'Devletin elindeki arsalar,gayrimenkul geliştiricilerine belli bir proje dönemi için ödünç verilirse ve kamu-özel işbirliği yöntemiyle seri bir üretim yapılırsa on binlerce konut inşa edilebilir. Arsa maliyeti sebebiyle oluşan fark kiraları yarı yarıya düşürüyor.Bu modelde, kullanıma açılacak arsalarda konutların üretilmesi sağlanırken,arsaların mülkiyetide devlette kalıyor. Kamunun kiraya veren konumunda olduğu bu modelin finansmanını, sermaye piyasası enstrümanlarını da içine alan çeşitli senaryolarla destekledik.Yani finansman için de devlete yük olmuyoruz ,devletten sadece arsa istiyoruz''