CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde!

CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde! Yaşanan bu düşüş sonrası gözler Dolar/TL paritesine gitti 17.3298 ile tekrar artışa geçildiği görüldü. CDS nedir? İşte tüm detaylar…

21 Haziran 2022 Salı 12:03

CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde! Yaşanan bu düşüş sonrası gözler Dolar/TL paritesine gitti 17.3298 ile tekrar artışa geçildiği görüldü. CDS nedir? İşte tüm detaylar…

CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde!

Öncellikle CDS nedir? Önemi nedir? Bunları incelemekte fayda var.

CDS(Risk Primi) Nedir?

CDS yani Credit Default Swap (Kredi Temerrüt Takası), ülke risklerini açıklayan bir göstergedir. En basit anlatımla verdiğiniz borcu geri alamazsanız bunu kefilden talep edeceksiniz. Kefil ise bir bedel (CDS primi) karşılığında size kefil olacak ve bu bedel karşılığında alamadığınız alacağınızı size kefil ödeyecek. Borç verdiğiniz kişiden alacağınızı alma ihtimaliniz ne kadar az ise kefili de o kadar yüksek bir paraya (CDS Primi) ikna etmeniz gerekir. Bu alacağınızı bir tür sigortalayıp (CDS Primi ile) alacağınızın ödenmeme riskini ortadan kaldırmanız anlamına gelmektedir. Özetle tahvil vs yatırımlarınızda vade sonunda anapara ve faizlerinizi geri almanızın riskli olduğu durumlarda bir nevi sigortalama primine CDS primi denir. Ve CDS primi ne kadar yüksek ise alacağınızın vadesinde ödenmeme riski de o kadar yüksektir.

CDS önemi nedir? Artışa geçerse ne olur?

Devlet hazineleri (bizdeki eski adıyla Hazine Müsteşarlığı yeni adıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı) ve özel sektör şirketleri gerek uzun gerekse kısa vadede çeşitli nedenlerle (nakit dengesini sağlamak, daha önce aldığı borcu geri ödemek, piyasada döviz kuruna müdahale etmek gibi) ya da yatırım yapmak gibi birçok neden için insanlardan, şirketlerden ya da bazı kesimlerden borç para almaktadırlar. Alınan bu borç para karşılığında borcun süresine göre bazı senetler verilmektedir. Örneğin borcu alan devlet hazinesi ise ve bu borç 1 yıl ya da altında bir süre için alınmış ise hazine tarafından verilen senede “hazine bonosu”, alınan borç 1 yıldan uzun vadeli ise hazine tarafından verilen senede “devlet tahvili” adı verilmektedir. Özel sektörün de ihraç ettiği borçlanma senetlerine finansman bonosu ya da tahvil gibi isimler verilmektedir.

Borcu almak kolay ama geri vermek zordur. Her ne kadar borç yiğidin kamçısı denilse de bizde bu borcun “kamçı ayarı” ziyadesiyle kaçmış durumdadır. Özellikle borcun vadesi geldiğinde, yatırımcı verdiği borcu ve onun için taahhüt edilen faizini de tastamam almak ister. İşte tam da bu noktada “ya borcu verdiklerim bunu geri vermezse?” gibi bir soru gelirse insanın aklına!!! Bu soruyu kaygıya dönüştürmemek için bir tür sigorta olarak düşündüğümüz bir prim ile alacağınızı garanti altına alıyorsunuz. Bir tür sigorta primi de sayılan prime CDS Primi denir.

Kuru baskılamak için yoğun döviz satışı yapıldığı görülmekte. Bu sebepten ötürü CDS’de yukarı yönlü bir ivme gözüküyor. Bundan önce en son 2008 krizinde 831 seviyelerini çok kısa görmüştü. Faiz inadı sebebiyle hem CDS hem Dolar hemde enflasyon maalesef ki gün geçtikçe rekora biniyor.

Dünya 5 yıllık CDS oranları

G20 ülkeleri arasında savaşta olmasına rağmen 13775.17 ile en yüksek CDS oranına sahip ülke Rusya, ardından 816.540 oran ile Türkiye geliyor.

sovereign CDS

Yeşil renkli olan ülkeler az riskli, sarı renkli olan ülkeler orta riskli kırmızı olan ülkeler ise çok riskli olarak gruplandırılıyor.

CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde! CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde! CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde! CDS düştü ama hâlâ 800 üstünde!

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.