Bu hafta yatırımcıların gözü nerede olmalı !!

Bu hafta piyasalara yön verecek gelişmeler neler yatırımcılar neye dikkat etmeli !!!!

8 Mayıs 2023 Pazartesi 13:06

1. Enflasyon rakamları

ABD'de Nisan ayı enflasyon verileri Çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler, değişken gıda ve yakıt fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre %5,6 artmasının ardından yıllık bazda %5,5 artacağını öngörüyor. Manşet enflasyon oranı için ise yıllık bazda %5 artış bekleniyor. Bu veriler, fiyat baskılarının azaldığını, ancak hala yapışkan olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası onuncu faiz artışını gerçekleştirdi ve Haziran ayındaki toplantısında agresif sıkılaştırma kampanyasına ara verebileceğini belirtti. Beklenenden daha zayıf bir enflasyon verisi, Fed'in faiz indirimine gitmesi beklentilerini güçlendirebilirken, tahminlerin üzerinde bir veri faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı görüşünü destekleyebilir.Nisan ayı istihdam raporu ise Cuma günü açıklandı ve istihdam artışının ve ücret artışlarının dirençli kaldığını gösterdi. Bu da resesyon endişelerini azalttı. Perşembe günü ise üretici fiyat endeksi ve haftalık ilk işsizlik başvuruları açıklanacak.

2. Mayıs ayında satış mı bekliyor bizleri ?

Eski bir atasözü olan "Mayıs'ta sat ve kaç" öğüdü, yatırımcılara yaz aylarında borsadan uzak durmalarını ve hisse senetlerinden kâr elde etmek için Kasım-Nisan dönemini tercih etmelerini tavsiye eder.

Bunun nedeni, son 50 yılda S&P 500 endeksinin Kasım-Nisan döneminde ortalama %4,8 artarken, Mayıs-Ekim döneminde sadece %1,2 artmasıdır. Ancak, bu eğilim son 20 yılda azalmıştır. Bu süre zarfında, Kasım-Nisan dönemi performansı, Mayıs-Ekim dönemine göre sadece %1 daha yüksek olmuştur. Son 10 yılda, Kasım-Nisan dönemi performansı, Mayıs-Ekim dönemine kıyasla yüzde 1 puan, son beş yılda ise yüzde 3 puan daha düşük olmuştur.

3.İngiliz Merkez Bankası Kararları 

Perşembe günü faiz oranlarının 25 baz puan artırılması beklenen BoE, enflasyonla mücadelesine devam ediyor.

İngiltere'deki enflasyon oranı %10,1 ile Euro Bölgesi'nden önemli ölçüde daha yüksek seyrediyor ve gıda maliyetlerindeki artışlar ve Brexit kaynaklı iş gücü piyasası sıkıntıları ücretleri yüksek seviyelerde tutuyor.

Yüksek enflasyon ve sıkı iş gücü piyasası, bu yıl daha fazla faiz artışı ihtimalini artırıyor ve merkez bankasının güncellenmiş büyüme ve enflasyon projeksiyonları yakından izlenecek.

BoE kararından bir gün sonra açıklanacak olan ilk çeyrek GSYİH verileri, yılın ilk üç ayında düşük bir büyüme göstereceği öngörülüyor.

4. Petrol fiyatlanmaları 

Petrol fiyatları Cuma günü toparlanmasına rağmen, sürekli endişelerle karşı karşıya olan talep görünümü nedeniyle üçüncü haftada da düşüş kaydetti.

Brent, %5'lik düşüşle haftayı kaparken WTI, Cuma günkü toparlanmanın ardından %7 oranında düştü. İki gösterge de Kasım ayından bu yana ilk kez üst üste üç haftalık düşüş kaydetti.

ABD'nin güçlü istihdam raporu, ekonomide gerileme olasılığına ilişkin endişeleri azaltarak fiyatlara destek sağladı.

PVM petrol piyasası analisti Stephen Brennock, "Geçtiğimiz haftaki satış çılgınlığı, resesyon risklerinden ziyade ABD bankacılık sektöründeki gerginlikle bağlantılı talep endişelerinden kaynaklandı." dedi.

Commerzbank analistleri, petrol talebine ilişkin endişelerin abartılı olduğunu ve önümüzdeki haftalarda fiyatlarda yukarı yönlü bir düzeltme beklediklerini belirtti. Ancak, petrol dengeleri ile petrol fiyatları arasındaki büyük kopukluğun devam ettiğine dikkat çektiler.

5. Çin verileri 

Çin'in gelecek hafta açıklayacağı ekonomik veriler, COVID-19 sonrası dengesiz toparlanması hakkında daha fazla bilgi sağlayacak. Salı günü açıklanacak olan Nisan ayı ticaret verilerinde ihracatın Mart ayındaki artışın ardından yavaşladığı bekleniyor. Perşembe günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verileri ise fiyat baskılarının zayıfladığını gösterebilir.

Çin'in imalat sektöründe Nisan ayında beklenmedik bir şekilde daralma yaşandığını gösteren veriler, ekonominin küresel talebin azalması ve emlak sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle ivme kazanmakta zorlandığını ortaya koymuştu. Bu durum, politika yapıcıları ekonomiyi canlandırmak için daha fazla baskı altında bıraktı.

Analistler, iç tüketimdeki yavaş toparlanma nedeniyle ivmenin daha da azalabileceği ve ekonomiye daha fazla politika desteği gerektiği konusunda uyarıyorlar.