Asgari Ücrete Zam Bekleyenlere Kötü Haber

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri çalışanlar tarafından yakından takip ediliyor. Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte enflasyon oranı ile ilgili tahminler de netleşiyor. Emekli maaşı, memur maaşı, asgari ücret enflasyon farkı baz alınarak hesaplanıyor. Peki, 2025 yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücrete Zam Bekleyenlere Kötü Haber

25 Ekim 2024 Cuma 13:04

Ocak ayının yaklaşması ile birlikte asgari ücrete yapılacak zam oranı ve asgari ücret toplantısı ile ilgili ayrıntılar da merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belirlendiğini ve şu aşamada yorum yapmasının uygun olmadığını belirtti.

Bakan Şimşek Açıkldı:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz." diye konuştu.

Bakan Işıkhan: Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirlenecek.

Asgari ücret milyonlarca vatandaşımızı hem doğrudan hem dolaylı olarak ilgilendiren önemli bir konu. Çalışma hayatımızın temel taşlarından bir tanesi. Asgari ücreti belirlemek için aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. Komisyon toplanacak, çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve sonrasında nihayete erdirdikleri, işçiyi, işvereni memnun edecek rakamın gündeme gelmesi ve karar verilmesi söz konusu olacaktır. Biz her zaman işçimizin işverenimizin maksimum faydayı elde etmesini sağlıyoruz. 2025 yılı asgari ücreti belirlerken bu hassasiyeti sürdüreceğiz. Çalışanların satın alma gücünü korumak önemli. Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirleneceğini umut ediyorum.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde "2025'in para politikasını şekillendirirken asgari ücret artışı boyutunu da değerlendirmeye alacakları mesajını verdiği" belirtildi.

 Karahan'ın Çarşamba günkü yatırımcılarla toplantısında asgari ücret zammına değindi. Bu toplantıdan edinilen bilgilere atıfta bulunan kaynaklara göre, Karahan "yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı" mesajını verdi.