Altın için hareketli hafta beklentisi

Pazartesi günü altın fiyatları, önemli ABD enflasyon verileri ve bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde temkinli davranarak temel seviyelerin biraz altına düşerken Çin’de...

Altın için hareketli hafta beklentisi

12 Aralık 2022 Pazartesi 10:00

Pazartesi günü altın fiyatları, önemli ABD enflasyon verileri ve bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde temkinli davranarak temel seviyelerin biraz altına düşerken Çin’de artan COVID-19 vakalarına ilişkin belirsizlik, bakır fiyatları üzerinde baskı yarattı.

Borsa İstanbul’da 0.12 puanlık değer artışı dikkatleri çekerken 5000 puana ramak kala pozitif görünü dolar TL kuru devam etmektedir. Dolar TL piyasalarda 18.67 bandında devam eden seyir 18.58-68 aralığında devam etti. Pozitif görünüm devam ederken yükseliş ise 1.06 olarak kayıt altına alındı. Varil fiyatı 83-88 aralığında. Düşüşlerin kalıcı olmayacağını tahmin ediyorum.

ONS ALTIN, GRAM ALTIN VE GÜMÜŞ TAHMİNİ

Ons fiyatları üzerinde teknik olarak 1705 1815 dolar aralığı devam ederken güncel olarak pozitif görünüm seyrini gösterdi. 1815 seviyelerine kadar yükseliş sürerken gram altın ise 1054 56 liralarda yatay bir gün geçirdiği görülüyor.

Gümüş ons fiyatlarında pozitif 21.15 dolar seviyeleri üzerine 22.50 direnç seviyeleri takip altına alınarak gram altın 13 lira yükseldi. Kripto para yatay seyir ederken yüzde 1 oranında değer artışı görüldü.

Külçe fiyatları; geçen hafta ABD’de ÜFE’nin, Kasım ayında beklenenden daha yavaş bir hızda da olsa gerilemeye devam ettiğini gösteren verilere bir miktar olumlu tepki vermişti. Bu veri Salı günü açıklanacak olan TÜFE için de benzer bir eğilimin habercisi olabilir.

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü 1084 liraya kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran gram altın fiyatı 1058 liraya kadar düşerek sert kayıp göstermişti. Haftanın geri kalanında toparlanma gösteren gram altın yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

KÜRESEL GÖRÜNÜM

ABD’de artan enflasyon, Fed’in bu yıl bir dizi faiz artırımı yapmasını teşvik etti ve bu da getirisi olmayan varlıkları tutmanın fırsat maliyetini artırarak metal piyasaları üzerinde ağır bir yük oluşturdu.

Merkez bankası ayrıca iki günlük toplantısını Çarşamba günü tamamlayacak. Bankanın, faizleri 50 baz puan ile nispeten daha küçük bir oranda artırması bekleniyor. Ancak gelecekteki faiz artışlarının ölçeği, büyük ölçüde enflasyonun izleyeceği yola göre belirlenecek.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.793,72 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,3 azalarak 1.804,95 dolara indi. Sarı metal, yatırımcıların bu hafta açıklanacak önemli veriler öncesinde temkinli davranması nedeniyle geçen haftayı büyük ölçüde yatay kapatmıştı.

Diğer değerli metaller de Pazartesi günü geriledi; platin vadeli işlemleri %1,7 düşerken gümüş vadeli işlemleri %0,9 değer kaybetti.

Piyasalar, ABD’deki enflasyonun Kasım ayında beklenenden daha inatçı bir şekilde yüksek kaldığına dair herhangi bir işarete karşı temkinli. Fed, enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi halinde faizlerin, beklenenden daha yüksek seviyelere çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD’deki ekonomik göstergelerin beklentisiyle Pazartesi günü bir nebze güçlenen dolar, beklenenden yüksek gelen ÜFE verilerinden de destek aldı.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’de COVID-19’a ilişkin artan belirsizlik nedeniyle art arda kazandığı iki haftanın ardından yeni haftaya düşüşle başladı.

Bakır vadeli işlemleri %0,4 düşerek 3,8412 dolara geriledi.

Çin, geçtiğimiz hafta ülke çapındaki COVID-19 kısıtlamalarını azaltarak toparlanma umudunu canlandırdı.

Ancak analistler, kısıtlamaların gevşetilmesinin vakalarda kısa vadeli bir sıçramaya neden olabileceği ve bunun da salgın politikasından uzaklaşma sürecini sekteye uğratacağı konusunda uyardı.

Birçok büyük ekonomiden gelen zayıf ekonomik veriler de genellikle yüksek büyüme ortamından yararlanma eğiliminde olan bakırın görünümünü olumsuz etkiledi.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

https://youtu.be/8S_nyQnaxeY